Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/24 l 1973 Ford Capri l Doyusha l Korkut Varol
(04-22-2026, 09:36 AM)baki temel yazdı: korkut hocam ellerine sağlık kiti baştan yaratıyorsun
sormak istediğim bir şey var bu baskılar pla mı ve kaç mm nozul ve kaç mm katman yüksekliğinda bastınız destek te hiç yok denicek kadar az
Teşekkürler Smile
PLA, 0.4 mm nozul. 0,12 mm katmanlı.
Destekleri en aza indirebilmek için parçaları bölüyorum ve/veya konumlandırıyorum. Mesela tekerleği basarken jantın aksa oturma yüzeyini destekler bozacağı için tekerleği jant oturma ekseninden bölüp iki parça olarak basıyorum ve oturma yüzeyi dümdüz çıkıyor. Sonra yapıştırıyorum. Büyükçe parçaları da tablaya sığdığı halde bölüyorum, bir yerinde kusur olursa tüm parça yeniden malzeme+zaman gitmesin diye. Kullandıkça böyle yöntemler gelişiyor yani Smile
Koyu renkli cam içeriyi göstermeyeceği için asetattan yapmaya karar verdim. Ön cam için kalıp yapmam gerekiyordu.Önce Zetaplus macun ile dıştan kalıbını aldım. Sonra kalıbın içine polyester macun sürüp donunca kalıptan çıkardım.

[Resim: Capri17.jpg]

Macun kalıp kırılmasın diye arkasına sinek teli koyup japon ve aktivatör ile sağlamladım. Sonra traşlayıp bir ahşap blok üstüne yapıştırdım.
[Resim: Capri18.jpg]

Asetatı ahşap çerçeveler arasına sıkıştırıp ısı tabancası ile iyice yumuşattıktan sonra kalıba bastırarak şekillendirdim. Soğuyunca etrafını kestim.

[Resim: Capri19.jpg]

UHU Tac kullanarak uygunluk kontrolü yaptım.

[Resim: Capri20.jpg]

(04-23-2026, 06:48 PM)Korkut Varol yazdı: Asetatı ahşap çerçeveler arasına sıkıştırıp ısı tabancası ile iyice yumuşattıktan sonra kalıba bastırarak şekillendirdim. Soğuyunca etrafını kestim.

birde buna kutu yapıp elektrik süpürgesi vs ile havasını çekseymişsin vakum form olacakmış Smile

Sen yaparsın bir vakumform kutusu Smile Big Grin Big Grin

Sayende bir çok tekniğin uygulmasını da görüyoruz...
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul
Hocam bu kalıp asetat vb işini ayrıca detaylı anlatıp teknikler kısmına konu açar mısın sana zahmet. Çok önemli ve yararlı görüyorum. Birebir sen yaptığın için en iyi şekilde aktarırsın. 
Hatta spitfire projemde cam detaysız ve kalın. Onu böyle kalıplayıp ince cam yapmayı düşündüm. 
Valla tebrik ederim. Ders niteliğinde konu çıktı iyi mi?  Big Grin Big Grin Big Grin
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
(04-24-2026, 06:46 AM)Waldorf yazdı:
(04-23-2026, 06:48 PM)Korkut Varol yazdı: Asetatı ahşap çerçeveler arasına sıkıştırıp ısı tabancası ile iyice yumuşattıktan sonra kalıba bastırarak şekillendirdim. Soğuyunca etrafını kestim.

birde buna kutu yapıp elektrik süpürgesi vs ile havasını çekseymişsin vakum form olacakmış Smile

Sen yaparsın bir vakumform kutusu Smile Big Grin Big Grin

Sayende bir çok tekniğin uygulmasını da görüyoruz...
Valla epeydir aklımda ama elim varıp da yapamadım. Belki de böylece hallettiğim içindir Smile
(04-24-2026, 08:09 AM)GeneralModel yazdı: Hocam bu kalıp asetat vb işini ayrıca detaylı anlatıp teknikler kısmına konu açar mısın sana zahmet. Çok önemli ve yararlı görüyorum. Birebir sen yaptığın için en iyi şekilde aktarırsın. 
Hatta spitfire projemde cam detaysız ve kalın. Onu böyle kalıplayıp ince cam yapmayı düşündüm. 
Valla tebrik ederim. Ders niteliğinde konu çıktı iyi mi?  Big Grin Big Grin Big Grin

OK, bir ara birşeyler karalarım Smile
Ön takımı geçici olarak kontrol için topladım ve viraj demirini telden büktüm.

[Resim: Capri21.jpg]
(04-25-2026, 03:57 PM)Korkut Varol yazdı: Ön takımı geçici olarak kontrol için topladım ve viraj demirini telden büktüm.

O teli iki taraftada eşit bükmek için Bir şablon oluşturuyor musunuz, yoksa direkt elle mi dalıyorsunuz?

Bul
(Dün, 07:56 AM)Waldorf yazdı:
(04-25-2026, 03:57 PM)Korkut Varol yazdı: Ön takımı geçici olarak kontrol için topladım ve viraj demirini telden büktüm.

O teli iki taraftada eşit bükmek için Bir şablon oluşturuyor musunuz, yoksa direkt elle mi dalıyorsunuz?
Şasi kollarındaki bükülecek yerden markalama yaptıktan sonra direkt el ve göz ile dalıyorum Smile  Tel bakır olduğu için ufak tefek revizyonları yapmak mümkün oluyor. Sert bir tel kullansam şablon mecburi.
Scratch Build yapanların kendine özgü (genelde el yapımı) yardımcı aletleri vardır. sizinde öyle yardımcı aletleriniz var mı?

[Resim: 61jMOGJP-IL._AC_SL1500_.jpg]

Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi