Yorumları: 159
Konuları: 13
Teşekkür Puanı:
25
Tarihsel durum.
Doolittle Baskını (Doolittle Raid), 18 Nisan 1942'de, Pearl Harbor saldırısından yaklaşık dört ay sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya anakarasına gerçekleştirdiği ilk hava saldırısıdır. Stratejik sonuçlarından ziyade, psikolojik etkisiyle II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri kabul edilir.
İşte bu operasyonun öne çıkan detayları:
1. Planlama ve İnovasyon
Pearl Harbor sonrası sarsılan Amerikan moralini düzeltmek isteyen Yarbay James Doolittle, çılgınca görünen bir plan sundu: Normalde karadan havalanan ağır B-25 Mitchell bombardıman uçaklarını bir uçak gemisinden havalandırmak.
Gemiler: USS Hornet uçak gemisi, uçakları Japonya kıyılarına yaklaşık 1.200 km mesafeye kadar taşıdı.
Zorluk: B-25'ler bir uçak gemisinin kısa pistinden havalanmak için tasarlanmamıştı. Uçakları hafifletmek için telsizler ve ağır savunma silahları çıkarıldı; menzili artırmak için ek yakıt depoları eklendi.
2. Baskın Anı
Normalde daha yakın bir mesafeden havalanmaları planlanmıştı ancak bir Japon devriye botu tarafından fark edildikleri endişesiyle, planlanandan 10 saat önce ve 300 km daha uzaktan havalanmak zorunda kaldılar.
16 uçak başarıyla havalandı.
Tokyo, Yokohama ve Nagoya gibi şehirlerdeki askeri ve endüstriyel hedefler bombalandı.
3. Operasyonun Kaderi
Uçakların yakıtı, uçak gemisine geri dönmeye yetmeyeceği için hedef Çin'deki güvenli bölgelere ulaşmaktı.
İnişler: Yakıtı biten 15 uçak Çin'e zorunlu iniş yaptı veya mürettebat paraşütle atladı. Bir uçak ise Sovyetler Birliği'ne (Vladivostok) indi.
Kayıplar: 80 mürettebattan 3'ü operasyon sırasında öldü, 8'i Japonlar tarafından esir alındı (3'ü idam edildi). Çinli siviller, Amerikan pilotlarını sakladıkları için Japon ordusunun ağır misillemelerine maruz kaldı.
4. Baskının Etkileri
Bu operasyon askeri açıdan Japonya'ya fiziksel olarak çok büyük bir zarar vermedi, ancak stratejik ve psikolojik etkisi devasaydı:
ABD Cephesi: "Yenilmez" sanılan Japonya'nın vurulabileceği kanıtlandı ve Amerikan halkının morali tavan yaptı.
Japonya Cephesi: Japon komuta kademesi büyük bir şok yaşadı. Anakarayı korumak için uçak gemilerini geri çağırmak zorunda kaldılar.
Midway'e Giden Yol: Bu baskın, Japon amirali Yamamoto'yu ABD uçak gemilerini yok etmek için aceleci bir plana (Midway Muharebesi) itti. Midway'deki ağır Japon yenilgisi, bu baskının dolaylı bir sonucudur.
GeneralModel
İsmet Güralp
Yorumları: 159
Konuları: 13
Teşekkür Puanı:
25
04-14-2026, 07:31 PM
(Son Düzenleme: 04-14-2026, 08:05 PM, Düzenleyen: GeneralModel.)
Diorama Temeli.
Bugüne kadar Doolittle Baskını (Doolittle Raid) üzerine yapılmış neredeyse tüm çalışmaları inceledim. Gördüğüm her eser ya USS Hornet’in pistindeki o gergin bekleyişi ya da uçsuz bucaksız Pasifik üzerinde süzülen B-25’leri konu alıyor. Yani hikaye hep "gönderen" tarafın gözünden anlatılmış.
Ben ise madalyonun diğer yüzüne, bombanın düştüğü yere; Japon anakarasındaki o puslu liman sabahına odaklanmaya karar verdim. İncelediğim kadarıyla bu kapsamda ve bu perspektifte çok az örneği olan devasa bir 1/700 ölçekli sahneye başladım.
Projenin Odağı ve Kurgu
Bu dioramada odak noktamız ne uçak gemisi ne de açık deniz. Hedefimiz; baskının şokunu bizzat yaşayan bir Japon limanı. Sahnenin üzerinde 5 adet B-25’ten oluşan bir saldırı kolu, limandaki stratejik hedeflere ölümcül bir dalış yapıyor.
Dioramada Yer Alacak Unsurlar:
Ana Aktörler: Alçak irtifadan geçen, modifiye edilmiş 1/700 B-25 Mitchell kolu.
Deniz Birimleri: Limanda demirli halde baskına yakalanan efsanevi Heian Maru (Submarine Tender) ve yanında ikmal alan bir I-16 denizaltısı. Ayrıca çevreye dağılmış çeşitli destek ve römorkör gemileri.
Liman Yapısı: Detaylı liman setleri, vinçler, depolar ve kıyı şeridinde yer alan küçük bir askeri havaalanı.
Kaosun Detayı: Pistte havalanmaya çalışan ama geç kalan Japon uçakları ve henüz yeni patlamaya başlayan uçaksavar ateşleri.
Teknik Vizyon
1/700 ölçekte bu kadar çok unsuru bir araya getirmek ciddi bir kompozisyon dengesi gerektiriyor. Amacım sadece bir "maket topluluğu" oluşturmak değil; o sabahın puslu atmosferini, denizdeki su efektlerini ve B-25'lerin motor gürültüsünü izleyiciye hissettirecek bir an dondurma (time-freeze) etkisi yaratmak.
Japon savunma hattının kalbinde, tarihin en cüretkar operasyonlarından birini bu kez "beklenmeyen" taraftan izleyeceğiz.
Hazırlıklar başladı, tezgahın üzerine malzemeler iniyor. Adım adım ilerlemeyi buradan paylaşacağım.
Eleştiri ve yorumlarınızla eşlik etmeniz dileğiyle.
GeneralModel
İsmet Güralp
Yorumları: 30
Konuları: 6
Teşekkür Puanı:
7
Müthiş bir proje olacak gibi, Heian Maru'nun boyamasına ve weatheringine hayran kaldım.
Doolitle Raid ile ilgili kompozisyonlar genel olarak ABD gözünden olan sahneler, madalyonun öteki yüzünü gösteren bir sahnenin kurgusu herkes için çok etkileyici olacaktır.
Projenin büyüklüğüde ayrı bir zorluk ama siz bunun altından başarıyla kalkarsınız.
Bahadır SARAÇ | Scalefront