Yorumları: 172
Konuları: 3
Teşekkür Puanı:
49
Valla önemli olan bu hobiden zevk almak.
Bu işi bir iş, bir mesai olarak yapmıyoruz.
Senden beklentimiz de bu... Bu işten zevk alıyor musun önemli olan bu.
Buradaki deneyimli arkadaşlar sadece bu işi nasıl daha iyi yapabilirsin diye fikir verebilir. Açıkçası bende bu yazılanlardan ders alıyorum. Bu işi gayet iyi biliyorlar. Evet ağ ölçek dışı biraz. Ama ben bunu kürşad söyleyene kadar fark etmedim.
Ben Vallejo boyaları AB ile kullanamıyorum. Bana çok zahmetli geliyor. Ciddi de bir vallejo stoğum var. Fırçada ise çok seviyorum. iş AB gelince BENCE aşırı nazlı bir boya. Halbuki çok iyi usta bu vallejo boyaları çok güzel kullanıyor. Yani demek ki sıkıntı bende.
Açıkçası şevkin kırılır mı, gücenir misin diye bir tedirginliğim var. Modelleri konusunda çok fazla yorum geldi. Ama inan bu yorum ve fikirlerin hepsi modellerin güzel olduğu için. Daha iyisi daha doğrusu olması için yapılan yapıcı eleştiriler. Çalışmaların kesinlikle baştan savma ve kötü değil. Bulunduğun seviye, senden beklentileri değiştiriyor. Ona göre yorum yapılıyor. Modelin başında bazı şeyler görülmüyor. 2. bir göz her zaman daha iyi ve yapıcı oluyor.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.
Yorumları: 16
Konuları: 2
Teşekkür Puanı:
7
Abi arkadaşta belli bir yetenek ve gelişmeye açık bir seviye gördüğüm için zaten daha eleştirel yorum yaptım. Amaç modelcileri hobiden soğutmak değil. Gelişimlerine yardımcı olmak.
Yorumları: 30
Konuları: 6
Teşekkür Puanı:
7
(04-07-2026, 06:02 PM)Waldorf yazdı: (04-07-2026, 05:53 PM)Kürşat Kaan Kerimoğlu yazdı: Abi arkadaşta belli bir yetenek ve gelişmeye açık bir seviye gördüğüm için zaten daha eleştirel yorum yaptım. Amaç modelcileri hobiden soğutmak değil. Gelişimlerine yardımcı olmak.
Kesinlikle.
Kürşad senin eleştirin/yorumun kesinlikle soğutma amacı vs içermiyordu.
Onu kastetmedim. Eğer öyle anladıysan/anlattıysam kusura bakma, benim hatam.
Sadece arkadaşın yanlış anlama ihtimaline karşı gereksiz bir (kelimeyi toparlayamadım) tedirginliğe girdim diyeyim.
Yoksa önce yazdığım gibi sen ve Gökay çok yardımcı ve yol gösterici oldunuz.
Benim halt yemem sanırım gereksiz yere kartıştırdım ortalığı
Merhaba hocam, gerek sizin gerek Kürşat hocamın gerekte başka üstatların yorumlarında asla bir soğuma yada kötü birşey algılamadım. Aksine böyle yapıcı yorumların sizin gibi bu hobiye yıllarını vermiş kişilereen gelmesi daha çok motive edici ve mutluluk verici. Bı forumdaki hiçbir arkadaşın yorumları benim şevkimi kırmaz çünkü iyi niyetle yapıldıklarını biliyorum.
Öte yandan boya konusunda, bendede ciddi bir vallejo stoğu var. Ana boyaları 0.2 sparmx ile atıyorum ama tip drying ve tükürme bıktırma noktasına getirdi beni, sturmtiger’ı tamiya boyalarla yaptım ve gerçekten tabiri caiz ise yağ gibi aktı boya, sıfır sıkıntılı bir boya seansı oldu ilk defa AB kullanırken. Tabi sonra lake boya akrilik boyayı topaklaştırdığı için bi 2 saat yandan beslemeli 0.5 airbrushumu temizlemekle uğraştım

akrilik ve lake geçişlerinde IPA ile genel bir temizlik yapmak gerekiyor sanırım. Veya 4. Airbrushu ilerleyen dönemlerde aramıza katacağız artık.
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Yorumları: 172
Konuları: 3
Teşekkür Puanı:
49
04-07-2026, 07:41 PM
(Son Düzenleme: 04-07-2026, 07:45 PM, Düzenleyen: Waldorf.)
Kusura bakmayın. Benim hatam...
Vallejo boyalar temizliği ve boyaması beni bezdirdi. Boya attıktan sonra temizliği vs tam bir eziyet.
Vallejo için 0,2 de iyi bir seçim değil açıkçası. Vallejo biraz daha geniş çaplı bir AB ister ve yüksek basınç seviyor. Kuruma önleyici, kıvam verici vs ile desteklenmesi lazım... Tabi bu dediklerim, dediğim gibi kişisel beceriksizliğim. Çok güzel kullanalar var.
Ben Vallejo da Iwata 0.3 kullanıyorum (kullanmaya çalışıyorum) sparmax 0.2 bende de var ve açıkçası onda kullanmazdım.
AB da Tamiya, Mr Color (Gunze) Tercih ediyorum. Eski Enamel boyalar (humbrol, revell vs) var onlarda sorunusuz açıkçası. Ama bir kaç Tersos Model Master enamelim var onlar müthiş akıyor. AK ve Mig lakerlerde çok iyi (Metal)
Lake ve Akriliği karıştırmak hata tabi.
Macuna dönmesi normal.
Geçen bir nedenden AB ile Guaj boya atmam gerekti su dışında her çözücü ile kavga etti.
Akrilik tiner, IPA, camsil, laker tiner hepsine sorun çıkarttı.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.
Yorumları: 30
Konuları: 6
Teşekkür Puanı:
7
(04-07-2026, 07:41 PM)Waldorf yazdı: Kusura bakmayın. Benim hatam...
Vallejo boyalar temizliği ve boyaması beni bezdirdi. Boya attıktan sonra temizliği vs tam bir eziyet.
Vallejo için 0,2 de iyi bir seçim değil açıkçası. Vallejo biraz daha geniş çaplı bir AB ister ve yüksek basınç seviyor. Kuruma önleyici, kıvam verici vs ile desteklenmesi lazım... Tabi bu dediklerim, dediğim gibi kişisel beceriksizliğim. Çok güzel kullanalar var.
Ben Vallejo da Iwata 0.3 kullanıyorum (kullanmaya çalışıyorum) sparmax 0.2 bende de var ve açıkçası onda kullanmazdım.
AB da Tamiya, Mr Color (Gunze) Tercih ediyorum. Eski Enamel boyalar (humbrol, revell vs) var onlarda sorunusuz açıkçası. Ama bir kaç Tersos Model Master enamelim var onlar müthiş akıyor. AK ve Mig lakerlerde çok iyi (Metal)
Lake ve Akriliği karıştırmak hata tabi.
Macuna dönmesi normal.
Geçen bir nedenden AB ile Guaj boya atmam gerekti su dışında her çözücü ile kavga etti.
Akrilik tiner, IPA, camsil, laker tiner hepsine sorun çıkarttı.
Estağfirullah, ne hatası.
=.4 bir sparmax var ama onun haznesi küçük olduğundan yetmiyor, onu daha çok metalik boyalarda kullanıyorum. Ana boyamalarda 0.2 sparmax, astar ve verniklerde 0.5 sparmax kullanıyorum. Astar ve vernikte solvent/lake bazlılara geçtiğim için bir sorun kalmadı artık. Genel olarak 18-20 psi aralığında kullanıyorum zaten. Flow improver ve retarder kullanmama rağmen tip dry kaçınılmaz oluyor. 0.3 nozzle'a sahip bir airbrush daha almak şart oldu.
Lake ve akriliği karıştırmak değilde, akrilikten lakeye ilk geçişte olan bir süreç bu, artık lake ve akrilik için ayrı airbrushlar kullanmaktayım.
Ben airbrush için sanatsal boyaları kullanmamaya çalışıyorum, dediğiniz gibi temizlikte sorun çıkartıyor, hali hazırda kullandığım boyalar bile akrilik veya lake olsun temizlik sonrası bir miktar iğnede kuruyor ve illa iğneyi çıkartıp silmek gerekiyor. Sırf şu airbrush temizliği birçok kişiyi soğutuyor AB ile boyamadan
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Yorumları: 16
Konuları: 2
Teşekkür Puanı:
7
Tamiya akriliklerin sıkıntısı renk skalasının darlığı. Hakan Karlı üstat bazen renk ayarlamak için damlalarla yüzde hesabı yapıyor. Benim o kadar sabrım yok maalesef. Nedense ben de vallejo boyaları airbrushla kullanmayı seviyorum. Dokusu bana uygun oluyor ve rahat modüle edebiliyorum. Her yiğidin ayrı yoğurt yiyişi var tabi bu hayatta.