Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boya Kabini DIY veya Hazir
Kova tarzı suya tahliye kabinler akrilik çalışanlar için gayet iyi ve yeterli. Hem görece daha pratik. Ama solvente karsi etkisiz. Kaba filtre sonrasi sal dışarı mecbur. Ben dün kartondan bir ön panel yaptım. Ortasına da bir elyaf filtre. Motor güç ünitesi ve blower fanın bütün bağlantılarını tekrar yeniledim. Sistemden tekrar çalışır hale geldi. Ufak bir astarlama , ufak da bir boyama seansında rahatsızlık çekmedim gayet güzel tahliye yaptu. Ama ön paneli daha profesyonel hale getirmem lazım. Onun için de malzeme denemelerim devam ediyor.
Bu arada Bahadır Hocam Marin tipi blower fanlara da bakabilirsin. Daha ekonomik ve pratik.
Bul
(Dün, 09:43)Izzetius yazdı: Kova tarzı suya tahliye kabinler akrilik çalışanlar için gayet iyi ve yeterli. Hem görece daha pratik. Ama solvente karsi etkisiz. Kaba filtre sonrasi sal dışarı mecbur. Ben dün kartondan bir ön panel yaptım. Ortasına da bir elyaf filtre. Motor güç ünitesi ve blower fanın bütün bağlantılarını tekrar yeniledim. Sistemden tekrar çalışır hale geldi. Ufak bir astarlama , ufak da bir boyama seansında rahatsızlık çekmedim gayet güzel tahliye yaptu. Ama ön paneli daha profesyonel hale getirmem lazım. Onun için de malzeme denemelerim devam ediyor.
Bu arada Bahadır Hocam Marin tipi blower fanlara da bakabilirsin. Daha ekonomik ve pratik.

Merhaba Hocam, tavsiye için teşekkürler ama bana mümkün oldupğunca ufak ve güçlü fan lazım, marin tip fanlarda gördüğüm kadarıyla motor arkada bir çıkıntı, fanın kendiside radyal fan gibi zaten. diretk bir radyal fan alırsam motoru içinde daha iyi olur benim için. Bu arada kabin olsa bile yinede A2 organik gaz ve buhar filtreli bir maske takmamız gerekiyor. Mikro düzeyde bile olsa kabinden kaçan voclar burundan içeri girebiliyor. Su bazlı boyalar için sulu kabin olur ama solvent bazlı kullanım için mecbur güçlü fan ile dışarı tahliye veya filtreleyip içeri verme şart birde bütçe elveriyorsa aktif karbon filtreli bir hava temizleyici almak gerek odaya.
Bahadır SARAÇ | Scalefront
10 cm çap , 15 - 20 cm uzunluğu var silindir şeklinde. Benim tahliye üstte bant pencere şeklinde. Bu bloweri direk alttan üste aktaracak şekilde yaptım. Biraz türbülans var kabinde. Onu da ön paneli değiştirerek çözecem. Biraz deneme yanılma gerektiriyor fakat bu da keyifli .
Bul
(Dün, 14:18)Izzetius yazdı: 10 cm çap , 15 - 20 cm uzunluğu var silindir şeklinde. Benim tahliye üstte bant pencere şeklinde. Bu bloweri direk alttan üste aktaracak şekilde yaptım. Biraz türbülans var kabinde. Onu da ön paneli değiştirerek çözecem. Biraz deneme yanılma gerektiriyor fakat bu da keyifli .

Ben genelde kabini tasarlarken SolidWorks üzerinde akış analizi yapıyorum hocam,  fanı arka duvara yerleştirmek çok daha efektif tam ağırlık merkezi değilde ağırlık merkezinden 40-50mm yukarı almak gerek, sonuçta model zemine sıfır durmuyor. Alt ve üst çekiş açısından verimli değil sonuçta AB direkt karşıya üflüyor. Sizin kurgunuzda akış farkından türbilabs oluyor dediğiniz gibi.
Ben iyice yaşlanmışım ya..... Angel
Solidwork üzerinden akış analizi mi...? Huh

Bende yaşlıyım ama teknolojiyi takip ederim diyordum..... Öleyim ben yaw. Mezar taşı olmuşum..... ??
Yıl 1990 lar Bilgisayara Teknik servisiliği yapıyorum. Türkiye'de öyle alengirli kasa filan yok. Bilgisayar kasasında pencere imiş, Led aydınlatma imiş... Nerede...  sadece düz beyaz kasalar var. tek ayrım yatık kasa dik kasa.... Yok kasadaki havayı dışarı şöyle atmak mış şuradan bir fan, egzoz fanı vs vs ile kimse uğraşmaz iken bunlarla uğraşıyordum. hazır Su soğutma neymiş...... Kendime WV su soğutması ünitesi, radyatörü, Akvaryum fanı ve CNC ile kesilmiş bakır plaka vs ile su soğutma sistemi yapıyordum. Şimdi bir boya kabini bile yapamıyorum...  Confused Dodgy

Klasik Beyaz Bilgisayar kasalarının yanını Lazerciye gidip yada dekupaj ile öyle şekilli mekilli kestiriyor pleksi filan koyup satıyordum.

Fandan max verimi almak için kasa içinde sigara yada tütsü yakar lazer pointer yardımı ile hava çıkışının en verimli olduğu yeri bulmaya çalışırdım...

şimdi Bilgisayarla hava akış dinamiği filan diyorlar.... Idea  

Fan arka ortada daha verimli arkadaşım ya... Ben okadar biliyooom. offff birde akış dinamiği çıkartmayın başıma. Basmıyor kafam artıkım.... Tongue Zemine de bir ızgara daha (boşta). Yiteeer.

Fanı arka ortaya koyacaksan birde fanın ağırlığına dikkat etmek lazım. Hadiiii benim uykum geldi ben yatacam diye arkaya yatmasın sonra Big Grin  Altına destek mestek ile uğraş dur sonra.

Dedim ya zamanında hiç yapmadığım zihni sinir projeler zamanında malzemeyi Kompozit metal den yapmayı planlıyordum. Hafif ve Mukavemetli bir malzeme. Planlarını bilgisayarda çizmiştim. Sağım solum her yanda lazer kesimci ve tabelacı olduğundan bu iş nispeten kolay olacaktı.

Hatta dev bir ikea saklama kabı da kabin için kullanmayı düşündüğüm malzemeler arasındaydı... Boya ortalığa saçılmasın yeter Big Grin

Tabili madem yapıyoruz içine boooolca sağlam bir de led aydınlatma olacak. Onu söylemiyorum bile... Elektrikli olacak demek kadar gereksiz....  Tongue

(Dev bir peluş ayının içine bilgisayar kasası toplamıştım o aklıma geldi Smile )

Akış analizi filan diyorlar yaw... Ne konuştum yaw, Keşke hiç sesimi çıkartmayıp usulca ayrılsaydım cahilliğim ortaya çıkmayaydı...
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: 55427765598_8b6949daf7_m.jpg]
Bul
Abi başıma iş açtınız bak durduk yere. Şimdi Arka-Orta bölüme almadan rahatlayamam artik ben. Big Grin
Peki arka ortadan 90" dirsekle yine bloweri dik konumlandirsak? Sonucta her türlü bu yukarı dönecek mecbur. Cam yukarida bant pencere şeklinde.
Ben de tasarim,solidworks vs zayifim. Basit bir adaptör STL bile şu an için tasarlayamiyorum. Benim kabini görseniz gecekondu gibi. Prototip prototip diye diye ucubeye döndü. Hee ama taş gibi çalışıyor. Türbülans problemi hariç Big Grin Onun da reçetesini yazmışsınız zaten .
Bul
Benim planını düşündüğüm kabin bu şekilde idi.

[Resim: aqan3ied.jpg]

Bunu yapay zekaya verince şu çıkıyor.

[Resim: ywrri5ys.jpg]

Benim planlara yakın bir şey bu doğrusu.

En doğrusu bu mu bilemem. Zamanında ustalar ve arkadaş lar ile düşündüğüm plan buna benzer bir şeydi. 
Tabi bu biraz alüminyum olmuş. 
Ben Malzeme olarak ilk başta ince ahşap MDF filan düşündüm.Sonra dekota (yok dekotayı düşünmeyin. 5mm filan fanın ağırlığıyla deforme olur hatta kırılır.) Sonra kompozit'e karar kılmıştım.

Öne tabiki bir filtre gelecek.

Arka fan için kafamdaki son fosforu yakarken en son salyangoz fan vardı. 

Artık bu tartışmanın sonunda kanal fanı yada blower fan daha mantıklı durmaya başladı.

Edit:
[Resim: rsq1xten.jpg]

Arşivde bunu buldum. Ne yaptım niye yaptım hiiiiiç hatırlamıyorum.

Edit 2:

Bir tane daha çıktı. Yaşlılık zor şey yaw. Neyi niye yaptığımı unutmuşum. Ortadaki deliklere bakarsam Hareketli çıkart tak bir şeymiydi acaba

[Resim: hbrhbwlm.jpg]

Bul
Abi Ölçüleri de var mı acaba notlarında? Cok guzel tasarim olmus. Ön panel dediğin gibi burada yok heralde filtre için. Ben 5mm mdfden yaptım herhangi bir sıkıntı yok. Ekonomik olmasi sebebiyle değerlendirilebilir. Dekota bana da zayıf geldi. Ilkten hatta XPSten yaptım solvent eritiyor Xps'i. Kabinden yana sıkıntı yok. Ön panele davlumbaz filtresi deneyeceğim ve emiş deliğini arka panel ortasına alacağım. Sonuçları paylaşırım.
Bul
ölçüleri de çalışmayı da yarın atarım buraya

ama bir editlenmesi gerekiyor gibi. Zerre hatırlamıyorum çünkü neyi niçin yaptığımı Smile
son paylaştığımda şu sağ soldaki deliklere filan niye ihtiyaç duymuşum hatırlamıyorum.
fanın çapıda belli olmadığından fan deliği de yok. Yaparken önce bir deneme kesimi filan yapmayı planlıyordum.

Tekrar söylüyorum. Üzerinden bir kaç yıl geçti. Neyi niye yaptığımı hatırlamıyorum. Ayrıca hiç basmadım. Ucuz bir materyal ile bir deneme yapmakta fayda var.

Edit: Çalışmayı bulutumda buldum.... Burada paylaşıyorum
__________________________________________________________________________________________
Çalışmayı pdf olarak paylaştım. İşinize yarar umarım. Üstünde istediğiniz değişiklikler yapabilirim. Sorun değil. 

https://drive.google.com/file/d/1Fa13R9R...sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11UDLEZf...sp=sharing

Boya kabini 01 - derinlik 40 - genişlik 50 - yükseklik 35 cm

Boya Kabini 02 - Valla ne yaptığımı çözmek için bir saattir ekran başında uğraşıyorum Smile genişilik 61-derinlik 50- yükseklik 40 SANIRIM Big Grin

[Resim: xf5uthro.png]

Yuvarlakların teker olmayıp, boyama sehpası olduğunu düşünüyorum. 

Proje çizimi tamamlanmış değil. Fan almadığımdan çapı bellli değil diye bir fan deliği yok.
Filtre de  belli olmadığından sabitlemek için bir şey de düşünmedim. Bu hali ile halı gibi olan filtreyi çift taraflı bantla tutturum diye varsaymıştım.
Boyayı hafif bir filtreler, pencereden dışarı atarım diye düşündüğüm Basit iptidai bir proje. 
Türbülans filan hiç aklıma gelmeyen şeyler. açıkçası sizin çalışmalara konarım diye umuyordum Big Grin

Bul
(Bugün, 08:57)Izzetius yazdı: Abi başıma iş açtınız bak durduk yere. Şimdi Arka-Orta bölüme almadan rahatlayamam artik ben. Big Grin
Peki arka ortadan 90" dirsekle yine bloweri dik konumlandirsak?  Sonucta her türlü bu yukarı dönecek mecbur. Cam yukarida bant pencere şeklinde.
Ben de tasarim,solidworks vs zayifim. Basit bir adaptör STL bile şu an için tasarlayamiyorum. Benim kabini görseniz gecekondu gibi. Prototip prototip diye diye ucubeye döndü. Hee ama taş gibi çalışıyor. Türbülans problemi hariç Big Grin Onun da reçetesini yazmışsınız zaten .

Blower dik olur ama her dönüş, tahliye kanalının uzaması vs fanın statik basıncını düşürüyor, olabildiğince kısa, düz ve direkt yapmak gerekli
Bu konu ayrı bir dünya, çıldırmalık Big Grin

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi