Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boya Kabini DIY veya Hazir
Merhaba Arkadaslar;
Boya kabini hakkında biraz beyin fırtınası yapalım. DIY kabin mi kullaniyorsunuz? Yoksa hazir mi? DIY ise nasıl bir filtreleme ve tahliye fanı kullanıyorsunuz?
Ben 2 prototip sonucu 3.kabinimi yaptım. Marini tipi bir blower fan ve motor kontrol ünitesiyle gayet mutlu mesut giderken 1.ayda blower sıkıntı cıkarmaya başladı. Fazla ısınıp kendini korumaya alıyor. Başlarda iyi gidiyordu. Ayrıca başta filtreli kurdum sistemi ama ön panel sıkıntı cıkarınca direk filtresiz al-gönder sistemine döndüm. Acaba solvent buharı motora zarar mı verdi akşam ona bakacağım. Bu süreçte önce aspiratör borusu kullandım o yırtılınca başka bir boru sistemine geçtim. Onu da blowere uydurana kadar belki 5-6 farklı tasarım değiştirdim. Kendim yapacam derken iş dallandı budaklandı.Çok verim de tutmadı. Bu klasik hobi kabinler lacquer boya,sentetik tiner tahliyesi konusunda nasıl acep? Şeytan diyor git panocudan sacdan kıvırttır ömürlük olsun. O da rahat 10000 TLyi geçer sanırım. Fikirlerinizi ve tecrübelerinizi duyalım  Big Grin
Bul
Kendi yaptığım kabini kullanıyorum, iki adet fan var banyo tipi düşük basınçlı, ben filtrelemeyi fan sonrasında yapıyorum fakat mevcut masa dizaynımı değiştirdiğim için mecbur havayı dışa vermem gerekecek kabin arkasında yeterince boşluk yok filtre için. Ben üç kademeli filtreleme yapıyordum, ilk katman 5cm akvarmyum süngeri ince gözenekli, ikinci katman 4-5cm aktif karbon granül, üçüncü katman ise 5mm aktif karbon keçe olarak. İlk başlarda yetiyordu ama lake bazlı boya kullanmayada başladım artık filtreler fanlara darboğaz yapıyor. Şimdi sigma profilden kendime kompakt katlanır bir kabin yapmayı düşünüyorum. fan olarakta 600m3/h debili bir salyangoz fan düşünüyorum, fan önünde g3/g4 elyaf filtre ile boya partiküllerini tutup, vocları(airbrushtan çıkan toksik aerosoller) dışarı tahliye etmeyi planlıyorum. mevcut sistem havayı filtreleyip oda içine geri veriyordu. ayrıca 3m A2 filtreli maske kullanıyorum. Sigma profilden ve akrilik panelden kendiniz yaparsanız 3-4k bandında, fan ise 3k bandında sistem yapılabiliyor, ben biraz kuvvetli bir fan tercih edeceğim çünkü fan sonrası tahliye 2-2.5mt civarına çıkacak gibi. Mevcutta önce 200m3'lük fan kullanıyorudum fakat kabini büyütünce 300m3'lük bir fan daha aldım, ve ikisini bir arada kullanayım dedim ama düşük basınçlı oldukları için yeterince verimli değil, ve en büyük sorunum kabin modüler değil 3d printerda plaka plaka basıp birleştridim ama çalıştığım alan açık balkondan kapalıya çevirme olduğu için (yaklaşık 1.8x3.2mt) kompakt bir sisteme ihtiyacım var.
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Hocam merhaba,

Ben de zamanında çok boya kabini denedim. Hatta en son sulu boya kabini yapmak için ince sacları lazer de kestirip ve kaynaklatıp sulu sistem yapacaktım ki son anda aspiratör olayına geçtim. Eski tip çift motorlu yüksek emiş gücü olan aspiratörü çalıştığım tezgahın üstüne montajladım. Sivil araç yapmadığım ve oto boyası kullanmadığım için bana yeterli oluyor. Ayrıca boya yapmak için belirli bir alan içinde eğilip bükülmek zorunda kalmıyorum.
Emiş gücü yüksek bir aspiratör işinizi görebilir diye düşünüyorum.
En iyi model biten modeldir ! 
Bul
Ben genelde lacquer,oto boyası,bilimum solvent iceren malzemeleri kullaniyorum. Atolyemi bodruma taşıdım. 1.5 mt gibi bir boruyla VOClari dışarı tahliye ediyorum. Ama ön filtrelemeyi bir türlü ayarlayamadığım için fanın içi hep kurum dolmuş. Bugün mukavvadan ön panel gibi birşey planlayacağım. Benim kabin 5mm ham mdfden. İçine bir türlü ön panel oturtamadım. Benim her türlü dışarı tahliye etmem lazım.
Bul
Ben senelerdir bir boya kabini yapacağım diye proje yapıp duruyorum. Bir türlü bir tarafımı kaldırıp şu projeye başlayamadım.
Lazer kesim levhalar için planlar çizdim.
Şu malzeme (fan, filtre, Led aydınlatma vs) iyiymiş diye bir köşeye not aldım. alış veriş sitelerinden o ürünü favoriye aldım filan. Hatta Dev bir saklama kabı almıştım. Hanım ona çöktü.

Şimdi de hiç bir şey yapmaya zamanım yok. Bu projede olmayan projeler kuyusunda duruyor.

Matbaa Kalıplarından (tenekeler) üç yanı kapalı bir kutum var. Pencereleri açıp Boyayı bu kabinde sıkıyorum. Enamel, tiner vs gibi kokulu bir boya sıkarsam hanımda azar işitiyorum Big Grin Boya attığım odanın kapısı kapatılıyor filan.

Baktım boya kabini yapmaya niyetim olmamasına rağmen (zaman) ihtiyacım var.... bu sefer dipsiz proje kuyusuna hazır bir kabin alma projesini ekledim Smile
O zıkkımda habire zamlanıyor şerefsiz.

Bir ucuzlasa da alsam...
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: 55427765598_8b6949daf7_m.jpg]
Bul
Bu gidisle ben deneye yanila nihai güzel birsey oluşturacağım. Detaylari paylasirim , tak tak hemen yaparsınız. Big Grin Şu ön panel ve kaset filtre isini bir türlü denk getiremedim. Filtre konusunda fikirlerinizi dinleyebilirim. Big Grin
Bul
Ben mavi elyaf filtre ve karton kaset filtre kullanmayı düşünüyordum.

Zırt pırt değişmeleri gerekiyor. yoksa partiküller gözenekleri tıkıyor, fanları bile bozuyorlar.

[Resim: kaset-filtreler.png]

[Resim: 110001692515960.jpg]

Bul
(7-October-2026, 15:24)Waldorf yazdı: Ben mavi elyaf filtre ve karton kaset filtre kullanmayı düşünüyordum.

Zırt pırt değişmeleri gerekiyor. yoksa partiküller gözenekleri tıkıyor, fanları bile bozuyorlar.

[Resim: kaset-filtreler.png]

[Resim: 110001692515960.jpg]
G3 ve G4 elyaf filtreler ön filtrelemede partikül tutmak için iyi ama vocları tutmak için aktif karbon tabaka gerekli. Bende yeni bir filtre tasarımı yapıyorum bu aralar, ön filtreyi sizin attığınız elyaf filtreden yapacağım, printerda kaseti kendim basıp rulo elyaf almayı düşünüyorum. Böylece kabin boyutlarında bir sınıra takılmam ve filtreleri daha uygun fiyata mal edebilirim. Maddi olarak durum bulursam önümüzdeki haftalarda yapacağım. kabin gerçekten AB kullanan bizler için elzem. 600m3 civarı yüksek basınçlı bir fan iş görecektir. Mevcut sistemde ben kendimm 3d printerda filtre haznesi basıp fan sonrası filtreleme yapıyordum fakat akışı çok tıkadığı için fanı boğuyor. fanın üstüde boya partikülleri ile dolu, allahtan banyo fanı üzülmüyorum o yüzden. Yeni sistemde vocları filtrelemek çok masraflı olacağı için (1000m3h fan gereksinimi) sistemi aşırı karmaşık ve güçlü yapmaya gerek duymadan 500-600m3 civarı bir fan ile bu işi çözmeyi düşüüyorum. Aslında 300m3h civarı debili bir fan gayet yeterli ama fan sonrası hava tahlie kanal uzunluğu ve bu kanaldaki dirsekler/bükümler fandaki verimi azalttığı için mecburen daha güçlü bir fan tercih edilmesi gerekiyor.
Nasıl bir fan düşünüyorsun. O güçte olanlar genelde salyangoz fanlar. 600m³ bir fan baya sesli olacaktır diye düşünüyorum.

Ben Plan yaparken, Havayı dışarı atacağımdan Karbon filtre düşünmedim doğrusu. Tek filtre olarak düşündüm. Her filtre katmanı ayrıca güç gereksinmesini de arttırıyor.

Dediğin gibi tahliye hortumu da mümkün olduğunca düz ve kısa yapmak gerek..

SANIRSAM (eski arşiv notlarıma göre) Eski Forumun ustalarından Kenan Komutanın boya kabini su filtreli idi. Bahsettiğim su filtresi akan bir su şeklinde değil, çekilen havanın son kademede nargile gibi suya verilmesi şeklindeydi. Hortumun bir ucu su kovasına giriyor. diğer ucundan fan ile çekiliyor. Nargile işte.

Ama benim gibi sakara gelmez öyle şeyler. Ben kesin çarpar dökerim suyunu muyunu. Katır gibi adamım yaw. Normal adam kapıya çarpar ah der, geri seker biraz. Ben kapıya çarpıyorum kapı yerinden oynuyor... Bende sinirlenip kapıya bir daha vuruyorum... Ne işin var burada deyip.

Hem sakar, hem ayarsız hemde sinirli olmak zararlı.

Bul
(Dün, 06:56)Waldorf yazdı: Nasıl bir fan düşünüyorsun. O güçte olanlar genelde salyangoz fanlar. 600m³ bir fan baya sesli olacaktır diye düşünüyorum.

Ben Plan yaparken, Havayı dışarı atacağımdan Karbon filtre düşünmedim doğrusu. Tek filtre olarak düşündüm. Her filtre katmanı ayrıca güç gereksinmesini de arttırıyor.

Dediğin gibi tahliye hortumu da mümkün olduğunca düz ve kısa yapmak gerek..

SANIRSAM (eski arşiv notlarıma göre) Eski Forumun ustalarından Kenan Komutanın boya kabini su filtreli idi. Bahsettiğim su filtresi akan bir su şeklinde değil, çekilen havanın son kademede nargile gibi suya verilmesi şeklindeydi. Hortumun bir ucu su kovasına giriyor. diğer ucundan fan ile çekiliyor. Nargile işte.

Ama benim gibi sakara gelmez öyle şeyler. Ben kesin çarpar dökerim suyunu muyunu. Katır gibi adamım yaw. Normal adam kapıya çarpar ah der, geri seker biraz. Ben kapıya çarpıyorum kapı yerinden oynuyor... Bende sinirlenip kapıya bir daha vuruyorum... Ne işin var burada deyip.

Hem sakar, hem ayarsız hemde sinirli olmak zararlı.
Evet, araştırdığım fan bahçıvan bdras 160-60 kodlu 600m3 maksimum debili radyal fan, gürültü basıncı 50 dB olarak görünmekte ve 2200rpm, mevcut kullandığım ea1530 banyo fanı 43 dB ve 2000rpm çeviriyor ve üstündeki ea 1219 fan ise 2400rpm'de 41dB gürültü üretiyor., yani gürültü seviyesi olarak çokta fark yok gibi. Burada fana bir hız kontrolcüsü alınabilir ve fanın etrafına akustik sünger ile ses yapılıtımı yapılabilir ama burada dikkat edilmei gereken kısıt sesi izole edeyim derken fanın aşırı ısınmaya maruz bırakmamak olacaktır. Normalde yüksek basınçlı kanal tipi fan bakıyordum ama bu radyal fan onun yarı boyutlarında çok kompakt bir fan. şuan ilk tasarım kriterim minimalistlik ve kompaktlık olduğundan tasarımın kalbine bu fanı yerleştirdim.

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi