Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz?
Japon dışında bir alternatif kalmadı boyalı yüzeyler için sanırım. Model dünyası bu konuya neden bir çözüm üretmemiş anlam veremiyorum. Konuyu açarken acaba benim bilmediğim görmediğim bir dünya mı var diye düşünüyordum. Görünen o ki en pratik çözüm japon. Artık ustalaşmaya çalışacaz başka yolu yok gibi.
Özgür Kaya
Bul
(05-05-2026, 08:42 AM)Waldorf yazdı:
(05-05-2026, 07:04 AM)Izzetius yazdı: Plastik Cementi pas geçip full japon mu kullaniyorsunuz? Ben mi yanlis anladim acep. Eger oyle birsey varsa benim de isime gelir. Big Grin

Uğur Kenel diye bir modelci ustamız var. Kendisi full japon kullanmasada çok fazla yerde japon yapıştırıcıyı sorunsuz kullanıyor. Hatta bu yerler arasında kanopi camı bile var.

Biz genelde o kadar cesaretli olmadığımızdan genelde klasik plastik yapıştırıcıyı tercih ettiğimizden bahsediyoruz. 

(05-05-2026, 07:04 AM)Izzetius yazdı: Görünmeyecek yerlerde hizli yapıştırıcı kullanan var mı ? Eritme yapar mi acep?

Hızlı Yapıştırıcıdan kastın Modelci yapıştırıcı ise (Tamiya yeşil kafa gibi) ben görünür görünmez her yerde kullanıyorum. Eritme yapar mı dersen zaten klasik tüm model yapıştırıcıları plastiği eriterek birbirine kaynak yapma ilkesine dayanır.
Hayır . Yanında spreyi - aktivatörü olan hızlı japon yapıştırıcılar. MDF kit diye de gecer.
Bul
(05-05-2026, 09:36 AM)Izzetius yazdı: Hayır . Yanında spreyi - aktivatörü olan hızlı japon yapıştırıcılar. MDF kit diye de gecer.

Tamam şimdi anladım.

Farklı hızlı yapıştırılar daha var. Bazı epoksi ve UV yapıştırıcılara da Hızlı yapıştırıcı ismi veriliyor. 

Aktivatörlü Japon için konuşursam; çoook kullanırsan ama çoook. O zaman kimyasal bir reaksiyona girip ısı üretebiliyor. Çok sık karşılaşmasam da uçak ucuna konulan ağırlığı tutturmak için çok fazla kullanılan japon'un ısınıp plastiği deforme ettiğini biliyorum. 

Japon ayrıca pamuk vs ile gibi bazı başka ürünlerlede etkileşime girip ısı üretebiliyor. 

Aktivatörlü japonun bir dez avantajıda kabarcık oluşturup bazen kabarabilmesi.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul
(05-05-2026, 09:57 AM)Waldorf yazdı:
(05-05-2026, 09:36 AM)Izzetius yazdı: Hayır . Yanında spreyi - aktivatörü olan hızlı japon yapıştırıcılar. MDF kit diye de gecer.

Tamam şimdi anladım.

Farklı hızlı yapıştırılar daha var. Bazı epoksi ve UV yapıştırıcılara da Hızlı yapıştırıcı ismi veriliyor. 

Aktivatörlü Japon için konuşursam; çoook kullanırsan ama çoook. O zaman kimyasal bir reaksiyona girip ısı üretebiliyor. Çok sık karşılaşmasam da uçak ucuna konulan ağırlığı tutturmak için çok fazla kullanılan japon'un ısınıp plastiği deforme ettiğini biliyorum. 

Japon ayrıca pamuk vs ile gibi bazı başka ürünlerlede etkileşime girip ısı üretebiliyor. 

Ben normal japonu da , hızlı japonu da deneyeyim muhtelif bölgelerde. Benim eritir bozar diye aklımda kalmış. Hobiye tekrar yeni dönüş yaptım. Yeni yeni gümcelliyoruz . Big Grin
Bul
(05-05-2026, 09:57 AM)Waldorf yazdı:

Tamam şimdi anladım.

Evet, benim 1/48 F-16C maketimde, radoma koyduğum kurşun saçma ağırlıkları peligom ile sabitlemek istedim, fakat eryesi gün baktığımda radomun ısıdan deforme olup eridiğini görmüştüm. Mecbur durduk yere burun after market seti almıştım. Şimdi burna saçmaları koyup putty ile sabitliyorum, düz putty ile.
Bahadır SARAÇ | Scalefront
(05-05-2026, 01:31 PM)scalefront yazdı: Evet, benim 1/48 F-16C maketimde, radoma koyduğum kurşun saçma ağırlıkları peligom ile sabitlemek istedim, fakat eryesi gün baktığımda radomun ısıdan deforme olup eridiğini görmüştüm. Mecbur durduk yere burun after market seti almıştım. Şimdi burna saçmaları koyup putty ile sabitliyorum, düz putty ile.

hadi ya.. Peligom dediğin uhu değil mi?

o da mı ısı yayıyor muş???
Bildiğim iyi oldu.

Butanone gibi kimyasallar boyaya rağmen yapışma (ertitme) sağlayabilir. Ama önce biraz deneme yapmakta fayda var. Bu kimyasala biraz alışmak lazım. Revel iğne kafa gibi daha kıvamlı yapıştırıcılarda boyalı yüzey yapıştırmada (boyaya bağlı birazda) yarımcı olabilir. ama en iyi sonuç tabiki kazınlış boyasız yüzeyde alınır.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi