Hobimaket Forum
Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - Baskı Önizleme

+- Hobimaket Forum (https://www.hobimaket.com)
+-- Forum: GENEL (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Forum: Teknikler (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Konu Başlığı: Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? (/showthread.php?tid=140)

Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - ozgurkaya - 05-01-2026

Bir süredir bu konuda kimler ne yapıyor diye araştırıyorum. Boyalı parçaları ne ile yapıştırıyorsunuz, ne önerirsiniz? 

Ben genelde japon yapıcı kullanıyorum ama bunun oldukça riskli ve benim tecrübemde biri için sinir bozucu olabildiğini defalarca yaşadım. 
Takip ettiğim bir usta modelci var, tesadüfen Instagram’dan gördüğüm “Uğur Kenel” isimli pilot bir arkadaş, japonu inanılmaz ustalıkla kullanıyor. Benim bu seviyeye ulaşmam çok zaman alacak gibi, hatta sabırsızlığım yüzünden neredeyse imkânsız. 

Bazen boyayı olabildiğince kazıyıp normal yapıştırıcı ile yapıştırıyorum ama o zaman da boya rötüşü, tekrar deneme derken iş uzuyor. Üstadlar, siz bu konuda ne yapıyorsunuz, bir el atın. Syg.

RE: Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - Ahmet Aslanlı - 05-01-2026

Eğer öpüşen kısımlar büyükse, boyayı bıçağın ucu ya da pilli zımparanın ucuyla kaldırıp revell yapıştırıcıyla hallediyorum. Küçükse ve pas vs olacaksa birleştiği yerde o zaman da aynı şekilde. Ama temiz olacaksa ve küçük birleşimse pva yapışrırıcı maalesef.

RE: Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - GeneralModel - 05-01-2026

Özgür merhaba,

Bir kaç tür japon (CA- Siyanoakrilat) yapıştırıcı türü var.

1- Sıvı Japon Yapıştırıcısı: En yaygın, ince yapılı ve hızlı kuruyan türdür. Küçük tamiratlar ve dar alanlar için idealdir. (çok akışkan olduğu için istenmeyen yerlere gidebilir, parmaklarına bile yapışıp her şeyi berbat edebilir Big Grin )
2- Sprey (Aktivatörlü) Japon Yapıştırıcısı: İki bileşenden oluşur: Yapıştırıcı sıvı ve donmayı saniyeler içinde hızlandıran sprey (aktivatör). Ahşap, kauçuk ve pürüzlü yüzeylerde yüksek performans sağlar. (bu da akışkan olup kabartı halinde donabilir, tecrübe ederek kullanılmalı)
3-  Jel Japon Yapıştırıcısı: Daha yoğun kıvamlıdır. Dikey yüzeylerde akmaz ve gözenekli veya tam oturmayan yüzeyleri doldurarak yapıştırmak için tercih edilir.

1 ve 2 akışkandır. 3 jel kıvamındadır.

Ustalar genelde jel kıvamında olanı tercih eder. Akışkan olmadığından istenen yer dışına kaymaz ve ani donmadığı için de sana montaj süresi tanır. Sadece süreceğin miktarı çok iyi ayarlaman lazım. 

Her üçünün de ucuna takacağın japon yapıştırıcı ucu damlalığı kullanım kolaylığı sağlar. Ayrıca kullanım bittiğinde gibi boyacıların kullandığı maskeleme bantlarından bir parça kesip pipetin ucuna yapıştırırsan kurumayı engellersin (ben 2cm lik kullanıyorum).
Ama gerektiği yerlerde plastik şişe kapağı vb bir yere çok az döküp oradan sivri kürdan ucu ile istediğin kadar alman gerekir. Hatta kürdan uçları küt bile kalıyor ki ben onu daha sivrilterek kullanıyorum.

Japon yapıştırıcı ucu damlalığı: 

[Resim: b699k55.jpg]

RE: Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - Waldorf - 05-02-2026

Uğur Kenel'i uzun süredir takip ediyorum. Açıkçası onun yaptığı gibi japon kullanmaya cesaret edemezdim.
Bir iki defa kendisine sordum. Daha hızlı sonuca ulaştığım için Japonu tercih ediyorum dedi. Ama bazen benimde yüreğim ağzıma gelmiyor da değil diye ekledi.

Ben de japonu sık kıllanırım ama genelde tesfiye işlerinde, 3d yada PE parçaları takarken filan. Onu yaparkende japonu bir süs MUM platformunun üstüne döker ince bir aplikatör yardımı ile (iğne, neşter ucu, kürdan, tel vs) modele KONTROLLÜ bir şekilde uygularım. Cam etsisi verecek olan şeffaf parçalarda kullanmam. Japon yapıştırıcı (CA) aynı zamanda buharlaşan bir kimyasaldır. Şeffaf parçalara iz bırakabilir. Uğur hoca kullanıyor, iyi ve sorunsuz olarak da kullanıyor ama ben kullanmaya cesaret edemem. 

Mum konusuna gelince. Yapıştırıcıyı önce aşağıdaki gibi bir süs mum'u üstüne döküyorum. Daha yavaş kürleşiyor. 
[Resim: tealightmum-0001-2.png]

Ben boyalı parçaları birleştirmem gerekiyorsa genelde boyalı parçaları kazıyorum. Olmadı kazınmayacak bir yerdeyse yapıştırıcı olarak %99 saflıkta Butanone deniyorum. Yada hepimiz gibi Japonu dikkatlice kullanıyorum. 

Ama Uğur hocanın yaptığı gibi işin çoğunu japonla halletmeyi benim gözüm yemiyor...

RE: Boyanmış parçaları nasıl yapıştırıyoruz? - ozgurkaya - 05-02-2026

(4 saat önce)Waldorf yazdı: Uğur Kenel'i uzun süredir takip ediyorum. Açıkçası onun yaptığı gibi japon kullanmaya cesaret edemezdim.
Bir iki defa kendisine sordum. Daha hızlı sonuca ulaştığım için Japonu tercih ediyorum dedi. Ama bazen benimde yüreğim ağzıma gelmiyor da değil diye ekledi.

Ben de japonu sık kıllanırım ama genelde tesfiye işlerinde, 3d yada PE parçaları takarken filan. Onu yaparkende japonu bir süs MUM platformunun üstüne döker ince bir aplikatör yardımı ile (iğne, neşter ucu, kürdan, tel vs) modele KONTROLLÜ bir şekilde uygularım. Cam etsisi verecek olan şeffaf parçalarda kullanmam. Japon yapıştırıcı (CA) aynı zamanda buharlaşan bir kimyasaldır. Şeffaf parçalara iz bırakabilir. Uğur hoca kullanıyor, iyi ve sorunsuz olarak da kullanıyor ama ben kullanmaya cesaret edemem. 

Mum konusuna gelince. Yapıştırıcıyı önce aşağıdaki gibi bir süs mum'u üstüne döküyorum. Daha yavaş kürleşiyor. 
[Resim: tealightmum-0001-2.png]

Ben boyalı parçaları birleştirmem gerekiyorsa genelde boyalı parçaları kazıyorum. Olmadı kazınmayacak bir yerdeyse yapıştırıcı olarak %99 saflıkta Butanone deniyorum. Yada hepimiz gibi Japonu dikkatlice kullanıyorum. 

Ama Uğur hocanın yaptığı gibi işin çoğunu japonla halletmeyi benim gözüm yemiyor...
Yani anladığım üstat , başka yol yok. Adam kanopileri bile çatır çatır yapıştırıyor ben yapıştırsam bulut mu çizdin kanopiye derler neyse.
Şu jel olanları bir de deneyeyim . Mum işi de denenebilir ama o arada kesin bir yerleri eritirim.