Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/72 | Spitfire VB Floatplane | PM Model | İsmet GÜRALP
(05-03-2026, 07:32 PM)GeneralModel yazdı: Sonuçtan çok memnunun. Oldukça iyi kopya çıktı. Silikonu renklendirirken kullandığım mürekkebin çok hafif mavilik geçirdiği görülüyor ama çok da önemli değil. 

Her ne kadar bu parça için silikon kalıp iş görse de bazı kanopilerde işe yaramayacağından @Korkut Varol hocanın vakum asetat yöntemi için de bir aparat yapacağım. 

Şeffaf reçine olarak ne kullandınız? Rich markanın görmüştüm hatta almıştım ama en az 24 saat kürlenme deyince daha bir deneme bile yapmak kısmet olmadı, belki bozulmuştur bile Smile 
Farklı bir reçine ise marka ve kür süresini sorabilir miyim?
Bir de, silikon kalıbı renklendirme ihtiyacını niye hissettiniz?
(05-03-2026, 08:16 PM)Korkut Varol yazdı:
(05-03-2026, 07:32 PM)GeneralModel yazdı: Sonuçtan çok memnunun. Oldukça iyi kopya çıktı. Silikonu renklendirirken kullandığım mürekkebin çok hafif mavilik geçirdiği görülüyor ama çok da önemli değil. 

Her ne kadar bu parça için silikon kalıp iş görse de bazı kanopilerde işe yaramayacağından @Korkut Varol hocanın vakum asetat yöntemi için de bir aparat yapacağım. 

Şeffaf reçine olarak ne kullandınız? Rich markanın görmüştüm hatta almıştım ama en az 24 saat kürlenme deyince daha bir deneme bile yapmak kısmet olmadı, belki bozulmuştur bile Smile 

Stonechem diye bir marka. Hatta kullanım süresi de geçmiş ama iyi durumda yine. 1/2 oranlı. Kürlenme 12 saat gibi. Havaya da bağlı. Sıcak havada daha hızlı kürleniyor. Bazı tipleri 1/3 ya da 1/4 olanlar daha uzun kürlenme süresine ihtiyaç duyuyor. 1/1 olanlar var poliüretan sıvı plastik. Kürlenmesi 5-10 dk gibi. Ama kürlenirken ani ısınma yaptığından kalıp silikonu yumuşaksa (5-10 shore gibi) bozabiliyor. Bir de renklendirme yapamıyorsun. Köpürme bozulma yapıyor. 1/2 ve diğerlerinde akrilik boya ile renklendirme yapabiliyorsun.

"Bir de, silikon kalıbı renklendirme ihtiyacını niye hissettiniz?" diye sordun ya şimdi ben de kendi kendime sordum iyi mi?  Big Grin Big Grin Big Grin

Youtube da döküm yapanları izlerken beyaz dışında mavi pembe yeşil vb. kendinden renkli RTV2 kullanıyorlar. Renklendirmek için de alkol bazlı mürekkep kullanıldığını öğrenmiştim. Nasıl olur diye deneme yaptım.  Big Grin Big Grin Big Grin

Ayrıca bu küçük parçalar için basınçlı kap kullanıyorum. Yoksa hem kalıpta hem dökümde kabarcık oluşumu ya da ince noktalara gitmeme sorunu yaşanıyor.
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
(05-03-2026, 09:56 PM)GeneralModel yazdı:
(05-03-2026, 08:16 PM)Korkut Varol yazdı:

Stonechem diye bir marka. Hatta kullanım süresi de geçmiş ama iyi durumda yine. 1/2 oranlı. Kürlenme 12 saat gibi. Havaya da bağlı. Sıcak havada daha hızlı kürleniyor. Bazı tipleri 1/3 ya da 1/4 olanlar daha uzun kürlenme süresine ihtiyaç duyuyor. 1/1 olanlar var poliüretan sıvı plastik. Kürlenmesi 5-10 dk gibi. Ama kürlenirken ani ısınma yaptığından kalıp silikonu yumuşaksa (5-10 shore gibi) bozabiliyor. Bir de renklendirme yapamıyorsun. Köpürme bozulma yapıyor. 1/2 ve diğerlerinde akrilik boya ile renklendirme yapabiliyorsun.

"Bir de, silikon kalıbı renklendirme ihtiyacını niye hissettiniz?" diye sordun ya şimdi ben de kendi kendime sordum iyi mi?  Big Grin Big Grin Big Grin

Youtube da döküm yapanları izlerken beyaz dışında mavi pembe yeşil vb. kendinden renkli RTV2 kullanıyorlar. Renklendirmek için de alkol bazlı mürekkep kullanıldığını öğrenmiştim. Nasıl olur diye deneme yaptım.  Big Grin Big Grin Big Grin

Ayrıca bu küçük parçalar için basınçlı kap kullanıyorum. Yoksa hem kalıpta hem dökümde kabarcık oluşumu ya da ince noktalara gitmeme sorunu yaşanıyor.
Teşekkürler, ürünlerini inceleyeceğim.
Elinde kokpit seti ve kanopi camı varsa kalıp alman çok yerinde bir karar olmuş. Böylece PM modelin kanopisi çok farklı bir yere evrilecek.
Kokpit camı kalıptan çok iyi çıkmış.

Ama zaten sana PM'den yeni parça gelmeyecek miydi? Kokpit seti de 3d sipariş vermiştin. Niye kalıp alma vs gibi hem maliyetli hemde zahmetli bir yöntemi tercih ettin.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul
(05-04-2026, 08:21 PM)Waldorf yazdı: Elinde kokpit seti ve kanopi camı varsa kalıp alman çok yerinde bir karar olmuş. Böylece PM modelin kanopisi çok farklı bir yere evrilecek.
Kokpit camı kalıptan çok iyi çıkmış.

Ama zaten sana PM'den yeni parça gelmeyecek miydi? Kokpit seti de 3d sipariş vermiştin. Niye kalıp alma vs gibi hem maliyetli hemde zahmetli bir yöntemi tercih ettin.

Gelen parça da detaysız olacağından daha iyi duran revell kitin kopyalarını kullanacağım. Aradaki farkı aşağıdaki resimde göstermiştim. soldaki PM, ortadaki revell master, sağdaki kopya.

Gelen 3D olmadı. Ölçüyü küçük vermişim. Beklemek istemedim. Maliyetli değil ya. 150 gr RTV2 gidiyor. Elimde PM modelden bir sürü spitfire var. Onlarda kullanırım.

Bu arada kalıptan kopya aldım. Oldukça memnunun. Normalde her parça yapıştırmadan ayrı boyanır ama ben gövdeye oturacak mı diye kontrol etmek istediğimden birleştirdim. Orda da sıkıntı olmadı.

Sadece kalıptan çıkarırken kumanda kolu kafası koptu. Onu da pipet ucundan uygun çap ve genişlikte keserek çözdüm.

[Resim: npcie50.jpeg]

[Resim: 5rigti8.jpg]
[Resim: jj4yeo8.jpg]
[Resim: 8qm2xwg.jpg]
GeneralModel
İsmet Güralp 

Bul
Revel kitine göre burundan 1-2 mm fark var. Ama tolere edilebilir.

Madem kokpit koltuk yapıyoruz. Panel içleriyle de uğraşayım dedim.

[Resim: dmo1366.jpg]
[Resim: 73uafx0.jpg]
[Resim: 1zmchkd.jpg]
[Resim: de1gmnc.jpg]
[Resim: j1sbhfy.jpg]
[Resim: o85kpf1.jpg]
[Resim: 5jfnd2k.jpg]
[Resim: iv0bn7y.jpg]
[Resim: 15y62kg.jpg]
[Resim: 93adqhl.jpg]
GeneralModel
İsmet Güralp 

Bul
Eline koluna sağlık. güzel gidiyor.
Revell'in kanopisi tartışmasız daha iyi tabi Big Grin 

Alıntı:Elimde PM modelden bir sürü spitfire var. Onlarda kullanırım.

Naaapcaaaan o kadar PM spit'i fire'ı. Filo mu kuracaksın. Bunlardan seri ürette, aftermarket seti olarak satarsın Big Grin 
hatta yandaki detaylarıda düz bir zemine bas onu da satarsın Big Grin Big Grin Big Grin 

Fotoğraf adamı ne kadar yanıltıyor böyle. 0.5mm lik tel bile çok kalın gözüküyor resimde. O ufacık Lehim telinden yaptığın detaylar biraz oversiz duruyor. plastik şeritten yaptığın ayrıntılar çok daha iyi...

Bul
Elinize sağlık. Zamanında bu PM Spitfirelardan kaç tanesi elimden geçti. Eğer PM Hawker Sea Fury yapayım derseniz kokpiti için şu STL dosyasının linkini vereyim.

https://cults3d.com/en/3d-model/game/coc...r-sea-fury

Hatta aklıma şöyle bir fikir geldi. Foruma maketlerin detay setlerinin STL dosyalarını paylaşabileceğimiz bir bölüm eklense çok güzel olur.
Bul
(05-06-2026, 07:03 AM)Waldorf yazdı: Eline koluna sağlık. güzel gidiyor.
Revell'in kanopisi tartışmasız daha iyi tabi Big Grin 

Alıntı:Elimde PM modelden bir sürü spitfire var. Onlarda kullanırım.

Naaapcaaaan o kadar PM spit'i fire'ı. Filo mu kuracaksın. Bunlardan seri ürette, aftermarket seti olarak satarsın Big Grin 
hatta yandaki detaylarıda düz bir zemine bas onu da satarsın Big Grin Big Grin Big Grin 

Fotoğraf adamı ne kadar yanıltıyor böyle. 0.5mm lik tel bile çok kalın gözüküyor resimde. O ufacık Lehim telinden yaptığın detaylar biraz oversiz duruyor. plastik şeritten yaptığın ayrıntılar çok daha iyi...

Teşekkürler huysuz ehtiyar.

Zamanında kampanyalar vb. ile aldığım 15-20 PM kit içinde spitfire ve hawker lar çoğunlukta. Yapabildiği yapacağım, yapamadığımı hediye ederim ya. 

Aftermarket için uzun çalışma gerekli. Özellikle ince kısımlar kalıptan çıkarken kopuyor. Onlara belki çift kalıp gerekecek. Ama şimdilik idare eder.

Oversize mı dedin? Aşağıdaki resme bakarsan evet ama tersine. Ortadaki görünenler iskelet (airframe) oldukça çıkıntılı. Ben az bile yapmışım. Aslında kanopi içinde pek görünmeyecek ama tecrübe oluyor işte.

[Resim: 67dw2lo.jpg]
GeneralModel
İsmet Güralp 

Bul
(05-06-2026, 03:18 PM)volkan yazdı: Elinize sağlık. Zamanında bu PM Spitfirelardan kaç tanesi elimden geçti. Eğer PM Hawker Sea Fury yapayım derseniz kokpiti için şu STL dosyasının linkini vereyim.

https://cults3d.com/en/3d-model/game/coc...r-sea-fury

Hatta aklıma şöyle bir fikir geldi. Foruma maketlerin detay setlerinin STL dosyalarını paylaşabileceğimiz bir bölüm eklense çok güzel olur.

Alıntı:@Waldorf efendi hangi konunun altın atalım acaba?

Hobimaket Genel Başlığı altındaki - Ortak Projeler'e ne dersin.

3D Paylaşımlar diye bir konu açılıp sabitlenir.

Amam malesef, bizim sitede öyle bir seçenek olmadığından, herkes kendi paylaşımını keni kaynağından yapar. OneDrive,Yandex, mega vs

Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi