Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/144 | Körfez Savaşı | U-Star & ? | İsmet GÜRALP
[quote pid="337" dateline="1774997267"]

(03-31-2026, 09:08 PM)M. Hakan KARLI yazdı: Çok güzel bir çalışma. Zevkle izleyerek sonuna geldim ve takipteyim 
Eleştirebiliyor muyuz  Cool Tongue
İçinden geçip altından girip üstünden çıkıp…  Big Grin

Sonuna kadar eleştir. Hakediyoz Hakan. Atış serbest.  Big Grin Big Grin Big Grin
[/quote]
      Modelciliğin en temel seçimi sivil asker tank uçak sorunsalını aştıktan sonra … malumunuz ölçek. 
Genelde modelciliğe ilk adım atanları büyük ve pahallı kutular korkutur ve bu sebeple nispeten daha ucuz ve kolay bulunan küçük ölçekli kitlere yönelirler. Maalesef bazı “master” modelci hobidaşlarımız da küçük ölçeği bir başlangıç hatta acemiliği atma seviyesi olarak görür. Bunu yıkmak Miniafv olarak temel dileğimiz.. 
     Farklı deneyim yaşamak isteyen her modelci şununla da yüzleşir: herkes her şeyi yapamaz! 
mesela ben figür yapmayı çok isterim ama ilk denemem fiyasko. Çünkü yöntemler çok değişiyor. 48/72 uçaktan küçük ölçek tanka geçtim çünkü uçağın yanına koyduğum küçük aracı daha güzel yaptığımı fark ettim. 
    Demem o ki resim sanatından teşbih ile.. suluboya ayrııı.. yağlı boya ayrı.. Kara kalem ise apayrı .. 
Ben şimdi braille ölçekte yaptığım tekniklerle 35 tank yapamam. Vasat bir sonuçla tuhaf bir şey olur.. figürcüler yanına tank koyduklarında figür gibi boyadıkları için biblomsu bir şey yapıyorlar .. falan filan işte 
Uzun usturadan sonra gelelim 72 ölçek ve gittikçe daha zor olan daha küçük ölçek üretimlere .. 
    Ölçek küçüldükçe hata oranı çok yükseliyor. Daha montaj ve tesfiye aşamasında o kadar hata gözden kaçıyor ki hatasız kul olmazı kabul ediyorsunuz. Hele gözün görmediğini fotoğraf hiç affetmiyor maalesef. Parmaklarla olan fotoyu tercih ettim çünkü alanın mikro evreni gözden kaçmasın. Ama küçük ölçek yapıyorum diye de tesfiye montaj haklarımız sınırsız değil 
[Resim: if7q0jg.jpeg]
Yüzük ve parmaklarla oranlayarak tekrar bakarsak konu eleştirilebilir olmaktan ziyade dikkat edilmesi gerken bir noktada kalıyor sanırım

Erhan der ki her modelci bir küçük ölçek denemeli .. aynen katılıyorum
Bu işin büyük ölçekten daha zor olduğunu görmesi açısından. Biz zoru yapıyoruz iddiasında değilim biz farklı bir şey yapıyoruz. Lakin küçük ölçekte bitirdiğimiz modelin ölçeği gösteren çevresel faktörlerden ayrıldığında kaç ölçek olduğu anlaşılmamalı. Az detayda bunu yapmak hiç kolay değil ..
Küçük ölçek afv üretiminde benim öğrendiğim ilk şey, montaj 5 birim zaman aldıysa eskitmenin 15 birim aldığı. Şu aşamaya kadar neredeyse büyük ölçek görünümü korunmuş. Astar ve ön gölgeleme ve dolayısı ile renk modülasyonu son derece başarılı.
[Resim: u30q4tt.jpeg]

Ama bu noktadan sonra başlıyor “braille” ölçek tanrılarının gazabı zaten 
Bu noktada lanetleniyorsunuz ve bir an önce bitirme kurtulma vesveseleri basıyor zihninizi .. 
[Resim: bz22in5.jpeg]
Burada da aynı afakanlar basmış ve hızlı kahverengi bir wash ve üstüne kuru fırça gibi hızlı teslimat kargo ile sonlandırma dürtüsüne düşülmüş. Böyle olunca bir oyuncak havasına kayıyor model 
Evet şunu biliyoruz İsmet burada patlayan bir tank yapacak ve o kadar detaycılığa ihtiyaç duymamış 
Ama görüşlerim İsmetin modeli için değil zira o farklı bir sonuç için bu tankı üretilmiş. Benim bu noktadan yakalayarak yürüdüğüm genel küçük ölçek modelciliğine fikir olması için hazır örnek bulmuş olmam
Bul
(04-01-2026, 11:32 AM)M. Hakan KARLI yazdı: Modelciliğin en temel seçimi sivil asker tank uçak sorunsalını aştıktan sonra … malumunuz ölçek. 
Genelde modelciliğe ilk adım atanları büyük ve pahallı kutular korkutur ve bu sebeple nispeten daha ucuz ve kolay bulunan küçük ölçekli kitlere yönelirler. Maalesef bazı “master” modelci hobidaşlarımız da küçük ölçeği bir başlangıç hatta acemiliği atma seviyesi olarak görür. Bunu yıkmak Miniafv olarak temel dileğimiz.. 
     Farklı deneyim yaşamak isteyen her modelci şununla da yüzleşir: herkes her şeyi yapamaz! 
mesela ben figür yapmayı çok isterim ama ilk denemem fiyasko. Çünkü yöntemler çok değişiyor. 48/72 uçaktan küçük ölçek tanka geçtim çünkü uçağın yanına koyduğum küçük aracı daha güzel yaptığımı fark ettim. 
    Demem o ki resim sanatından teşbih ile.. suluboya ayrııı.. yağlı boya ayrı.. Kara kalem ise apayrı .. 
Ben şimdi braille ölçekte yaptığım tekniklerle 35 tank yapamam. Vasat bir sonuçla tuhaf bir şey olur.. figürcüler yanına tank koyduklarında figür gibi boyadıkları için biblomsu bir şey yapıyorlar .. falan filan işte 
Uzun usturadan sonra gelelim 72 ölçek ve gittikçe daha zor olan daha küçük ölçek üretimlere .. 
    Ölçek küçüldükçe hata oranı çok yükseliyor. Daha montaj ve tesfiye aşamasında o kadar hata gözden kaçıyor ki hatasız kul olmazı kabul ediyorsunuz. Hele gözün görmediğini fotoğraf hiç affetmiyor maalesef. Parmaklarla olan fotoyu tercih ettim çünkü alanın mikro evreni gözden kaçmasın. Ama küçük ölçek yapıyorum diye de tesfiye montaj haklarımız sınırsız değil 
Yüzük ve parmaklarla oranlayarak tekrar bakarsak konu eleştirilebilir olmaktan ziyade dikkat edilmesi gerken bir noktada kalıyor sanırım

Erhan der ki her modelci bir küçük ölçek denemeli .. aynen katılıyorum
Bu işin büyük ölçekten daha zor olduğunu görmesi açısından. Biz zoru yapıyoruz iddiasında değilim biz farklı bir şey yapıyoruz. Lakin küçük ölçekte bitirdiğimiz modelin ölçeği gösteren çevresel faktörlerden ayrıldığında kaç ölçek olduğu anlaşılmamalı. Az detayda bunu yapmak hiç kolay değil ..
        Küçük ölçek afv üretiminde benim öğrendiğim ilk şey, montaj 5 birim zaman aldıysa eskitmenin 15 birim aldığı. Şu aşamaya kadar neredeyse büyük ölçek görünümü korunmuş. Astar ve ön gölgeleme ve dolayısı ile renk modülasyonu son derece başarılı.

Ama bu noktadan sonra başlıyor “braille” ölçek tanrılarının gazabı zaten 
Bu noktada lanetleniyorsunuz ve bir an önce bitirme kurtulma vesveseleri basıyor zihninizi .. 
Burada da aynı afakanlar basmış ve hızlı kahverengi bir wash ve üstüne kuru fırça gibi hızlı teslimat kargo ile sonlandırma dürtüsüne düşülmüş. Böyle olunca bir oyuncak havasına kayıyor model 
Evet şunu biliyoruz İsmet burada patlayan bir tank yapacak ve o kadar detaycılığa ihtiyaç duymamış 
Ama görüşlerim İsmetin modeli için değil zira o farklı bir sonuç için bu tankı üretilmiş. Benim bu noktadan yakalayarak yürüdüğüm genel küçük ölçek modelciliğine fikir olması için hazır örnek bulmuş olmam

Teşekkürler Hakan. 
Aynen dediğin gibi farklı sonuç için ürettiğimden bir çok kuralı ihlal etmişliğim var. Hepsini tek tek drank diye kafama vurman da ayrı bir güzellik oldu. Big Grin Big Grin Big Grin

Namlu kalıp izi hakkaten affedilmez ama @Waldorf birader önceden çok defa görmüştü (whatsaptan falan attım). Hadi ben fark etmedim o asla atlamazdı demek ki beni sallamış alacağı olsun. 
Braille ölçek tanrılarından af diliyorum.  Big Grin Big Grin Big Grin

Böyle tokatlana tokatlana bir şeyleri öğrenecez bu gidişle anlaşıldı.  Big Grin Big Grin
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
Hakan hocam valla ders gibi olmuş.
Ellerine sağlık.
Forumun bu yapısını seviyordum işte. Bunu özlüyordum....

Öğretiyor.

Forumun amacı zaten her gördüğüne güzel deyip geçmek değil. Eleştirmek. Yoksa Instagram'a atar, 6,7" telefon ekranında, daha da az yer kaplayan bir resme bakar hiç bir hatasını göremeden kalbi alırdık.

Bu incecik hata da o ekranda doğru düzgün belli bile olmazdı.

İsmet diyor ya Bu waldorf'a attım görmemiş diye. İşte bu yüzden. Telefonda bazı şeyler gözükmüyor. Forumun en büyük artılarından bir bu.... bu ayrıntı muhtemelen çıplak gözle de zor görülür. (Bu da gücün karanlık tarafının bazı zayıf yönlerinden)

Ayrıca Bende Hakan hocadaki göz yok. Ben normalde de bakar körüm kardeşim... Big Grin Big Grin Big Grin
Hakan hoca neye bakması gerektiğini de biliyor. Görüyor.

Eline, diline sağlık Hocam.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi