Yorumları: 377
Konuları: 7
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
85
Uğur kenel'in videolarını seyrediyor musun?
Adamın yapıştırma işinin %50 si japon. Adam videoda Her kullandığında benim tüylerim diken diken oluyor.
Ben genelde dolgu olarak japon kullanıyorum. Renklendiriyorum filan. Bu PE ler beni öldürüyor. Şu aktivatörlü japonlar iyi ama onlarda genleşme veya içinde hava kabarcığı oluşturma potansiyeli var. PE lerde en iyisi taze Pattex ler.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.
Yorumları: 118
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
22
(13-October-2026, 07:10)Waldorf yazdı: Uğur kenel'in videolarını seyrediyor musun?
Adamın yapıştırma işinin %50 si japon. Adam videoda Her kullandığında benim tüylerim diken diken oluyor.
Ben genelde dolgu olarak japon kullanıyorum. Renklendiriyorum filan. Bu PE ler beni öldürüyor. Şu aktivatörlü japonlar iyi ama onlarda genleşme veya içinde hava kabarcığı oluşturma potansiyeli var. PE lerde en iyisi taze Pattex ler.
Uğur Kenel'in videolarını izlerken parmaklarım telefona yapışıyor. Kendisi son japon bükücü hayranlık ve korkuyla izliyorum, bence video başında olumsuz örnek ve zararlı içerik uyarısı koymalı

Normalde jel japon kullanıyorum daha yavaş kürlenme oluyor fakat bu sefer aldığım hızlı kuruyan sanırım daha PE'yi takana kadar kürlendi, bakır olduğu için PE'ler anında ısıyı çekip soğutuyor yapıştırıcıyı, Aktivatörlü olanları kullanıyorum arada mesela burada iç kısımda aktivatörlü var ek zırhta. Veya jel japon kullansam bile aktivatör sprey ile hemen kürlüyorum yapıştırıcıyı. En nefret ettiğim şey ise parçaya odaklanmışken bir yerden eline bulaşması ve donması.
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Yorumları: 28
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: Sep 2026
Teşekkür Puanı:
4
bir videoda görmüştüm. kulak pamuğunun uçlarını çıkarıp ortadan mum ile ısıtıp uzatıyorlar aplikatör oluyor. birde ben yeni bişey denedim şırınga iğnesi taktım (isteğe göre ucu kesilip kütleştirilebilir) iğnenin japona bağlandığı kısmı da hava almaması için jel japonla doldurdum. ucunada şırınganın iğne kapağı müthiş oldu. yanlız şırıngayı seçerken en incesini değilde bir tık kalınını seçerseniz daha iyi oluyor.en incesi ucunda damla şeklinde çıkıyor akmıyor.
Yorumları: 118
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
22
15-October-2026, 19:15
(Son Düzenleme: 15-October-2026, 19:17, Düzenleyen: scalefront.)
(13-October-2026, 06:52)Waldorf yazdı: (12-October-2026, 20:45)scalefront yazdı: ......buradaki PE parça aşırı sinir bozuuydu ve 3-4 defa yapıştırmaya çalıştım, parçayada zarar verdim ve yarım
Eline koluna sağlık. O PE leri yapıştırmak gerçekten adamı illet edebiliyor. Yabancı videolarda adamlar pıt pıt diye yapıştırırken ben elime alınca yüzeye yapışmaz, cımbıza yada parmağıma (özellikle parmağıma) yapışır. fazla akar. Diyorum acaba bu gavurların Japon yapıştırıcıları (CA) farklı mı????
Bu konuda Bir kaç ustadan bir kaç tüyo almıştım
Bunları zaten sende iyi biliyorsundur. Ama burayı okuyan farklı deneyim düzeyindeki arkadaşları da düşünerek buraya da yazayım
* Özel yerlerde Her zaman taze bir japon kullan. O yüzden küçük tüpler daha yararlı oluyor.
* Yapıştırıcıyı direkt kullanma. Bir aplikatör kullan. Ben Bir dikiş iğnesinin göz kısmını kırdım çatal gibi olan ucunu kullanıyorum. Ayrıca bir tel yada kürdan parçası da olur.
![[Resim: 84h1imc3.jpg]](https://i.hizliresim.com/84h1imc3.jpg)
* CA yani japonu önce bir mum üstüne döküyorum. Şu Tealight denilen metal kapsüllü mum ların üstüne döküyorum. Daha geç kuruyor. İşlem sırasında daha uzun süre taze kalıyor.
* Farklı tür Süper yapıştırıcılar var. Bazıları daha yoğun oluyor. Genelde aşırı sıvı olanları değil daha yoğun olanları tercih edebilirsiniz.
![[Resim: 20108-8691451005649-pattex-super-japon-y...-2_min.jpg]](https://www.hakikatkirtasiye.com/idea/dn/03/myassets/products/037/20108-8691451005649-pattex-super-japon-yapistirici-ultra-gel-3gr-2_min.jpg)
* Tek aplikatör çeşidi düz kürdan, tel yada iğne değil. Birde ince hortum şeklinde olanlar var. Daha kontrollü kullanmanı sağlıyorlar. Duruma göre daha iyi bir seçenek olabilir.
![[Resim: 91LgzdaSUVS._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg]](https://m.media-amazon.com/images/I/91LgzdaSUVS._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg)
* Debonder önemli. Yani japon yapıştırıcıyı temizleyen kimyasal.
![[Resim: D_Q_NP_2X_713804-MLU77646109403_072024-P.webp]](https://http2.mlstatic.com/D_Q_NP_2X_713804-MLU77646109403_072024-P.webp)
Fazlalıkları bu kimyasal ile temizlemek önemli. Daha sonraki boya aşamasında çok bariz olarak ortaya çıkacak fazlalıkları boyadan önce halletmek lazım.
![[Resim: ppe8poS.jpeg]](https://i.imgur.com/ppe8poS.jpeg)
Burada yüzeyde bariz bir japon yapıştırıcı kalıntısı var. İster istemez akmış. Çok başıma gelen bir şey. Dolma gibi parmaklarım var. daha beterlerini yaptım. Orada birde bariz parmak izi olsa ben yapmışım derdim
Onu şimdiden temizlemek işini kolaylaştırcaktır.
Merhaba Waldorf hocam, bende bu pattexi kullanıyorum hep. Sıvı olanı hiç kullanmayı beceremedim. aptikatör olarak temudan zamanında iğne gibi bir aplikatör almıştım 0.4mm tel var ucunda sivri onu kullanıyorum, veya 3d printer nozzle temizleme telleride iş görüyor ince olduğu için. O damlalıklardan bulamadım bir türlü, online'da iki damlalığada 200tl kargo vermek istemiyorum doğrusu. Tazelik konusnda kesinlikle haklısınız her zaman en az 1 adet yedek bulunduruyorum çünkü 2 ayda kapak kapalı olsa bile solventi gidiyor katılaşıyor vs.
(13-October-2026, 19:41)Waldorf yazdı: PE parçaları önce zımparaladın mı?
Mat pürüzlü yüzeye yapıştırıcı daha iyi yapışıyor.
Alıntı:En nefret ettiğim şey ise parçaya odaklanmışken bir yerden eline bulaşması ve donması.
Tanrım en büyük kabuslarımdan...
Mutlaka da nasılsa bir yerden elime yapışır. Boya yapmıyoruz diye eldiven de takmıyoruz. Gerçi o zaman da eldivene yapışacak. Altından sağından solundan nasılsa bir şekilde akıp alakasız bir yerleri batırır.
Adam (Uğur Kenel) japonla kokpit yapıştırıyor. Ben süper düzgün bile yapsam kesin o japon buharlaşıp kokpiti kirletir.
PE'leri hiç zımparalamadım zaten minnacık zımparalarsam yok olacak gibi.
(15-October-2026, 13:02)mehmetercanli yazdı: bir videoda görmüştüm. kulak pamuğunun uçlarını çıkarıp ortadan mum ile ısıtıp uzatıyorlar aplikatör oluyor. birde ben yeni bişey denedim şırınga iğnesi taktım (isteğe göre ucu kesilip kütleştirilebilir) iğnenin japona bağlandığı kısmı da hava almaması için jel japonla doldurdum. ucunada şırınganın iğne kapağı müthiş oldu. yanlız şırıngayı seçerken en incesini değilde bir tık kalınını seçerseniz daha iyi oluyor.en incesi ucunda damla şeklinde çıkıyor akmıyor.
Kulak çubuğu olayı iyiymiş denemek lazım. şırınga aklıma geldi ama bir tıkanıklıkta bir anda hepsi patlar diye korktuğumdan bulaşmadım
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Yorumları: 118
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
22
(16-October-2026, 08:05)Waldorf yazdı: (15-October-2026, 13:02)mehmetercanli yazdı: bir videoda görmüştüm. kulak pamuğunun uçlarını çıkarıp ortadan mum ile ısıtıp uzatıyorlar aplikatör oluyor. birde ben yeni bişey denedim şırınga iğnesi taktım (isteğe göre ucu kesilip kütleştirilebilir) iğnenin japona bağlandığı kısmı da hava almaması için jel japonla doldurdum. ucunada şırınganın iğne kapağı müthiş oldu. yanlız şırıngayı seçerken en incesini değilde bir tık kalınını seçerseniz daha iyi oluyor.en incesi ucunda damla şeklinde çıkıyor akmıyor.
İkisi de Arada kullandığım yöntemlerden. Kulak çubuğundan olan aplikatörü bir süredir kullanmıyorum. Temu açıkken bolca hazır almıştım. Bitince yine lazım olacak.
Şırınga iğne ucunu da uzun süredir kullanıyorum. Hatta kullanan çok kişi var ama ben ondan çok verim alamadım. Başlarda güzel çalışıyor ama sonraları tıkanıyor. Bende çakmakla ısıtıp açıyorum.... ama bir süre sonra yine tıkanıyor. bu sefer çakmakla ısıtıp da açılmıyor. Tam iğne ile tüpün birleştiği yerde kalın bir donan tabaka oluyor. İğnenin ucuna bir koruma koydum hava almasın vs diye yine de aynı sorun devam etti. Bende iğne seçeneğini unutmuşum doğrusu. Tekrar yaparım. İlk başta çok verimli oluyor. Tabi akışkan Japonda kullanılabilecek bir yöntem.
Alıntı:PE'leri hiç zımparalamadım zaten minnacık zımparalarsam yok olacak gibi.
Zımparayı pe parçayı ağacından ayırmadan önce yap. Ağacında iken. Yani tüm parçaları aynı anda. Çok düşük kumdaki bir zımpara da tercih etme. Yüzeyi hafif matlaşırmak yeterli.
Alıntı:Kulak çubuğu olayı iyiymiş denemek lazım. şırınga aklıma geldi ama bir tıkanıklıkta bir anda hepsi patlar diye korktuğumdan bulaşmadım
Şırınga ucu benim başta şikayet ettiğim gibi donmaz ise kontrollü akıyor. Çok yardımcı olur. Donunca da, sıkınca pat diye patlama huyu yok şükür.
![[Resim: Hypo-Typo_Solvent-545x320.jpg]](https://www.tapplastics.com/image/cache/catalog/products/Hypo-Typo_Solvent-545x320.jpg)
Ah temu varken ne güzel tüm ekipmanları ucuza ve bol alabiliyorduk. Bakalım bununla ilgili birşeyler deniyeceğim, videolardaki gibi tak tak olmuyor tabii. Zımpara içinde 800 veya 1000 gritle bir geçeyim üstteki emaye tabakayı kaldırsam yaterli
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Yorumları: 377
Konuları: 7
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
85
Aynen emaye tabakayı hallet yeterli....
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.
Yorumları: 315
Konuları: 26
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
57
Bahadır muazzam gidiyor. Detaylardaki incelik bir referans model olacağını gösteriyor.
AI gibi konuştum.
Gardaş yeme de yanın da yat işte. Mis gibi model geliyor.
General Model
İsmet GÜRALP
Yorumları: 118
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: Mar 2026
Teşekkür Puanı:
22
Photo-Etched ile uğrarken kör olmanın ve sabır taşını çatlatmanın eşiğinden dönüldü. Araç üstü tüm ekipmanlar ve onların kelepçeleri/tutucuları yapıldı, araç üstüne monte edildi.
Anten muhafazasını gerçekçilik adına daha bükümlü ve hasarlı yaptım.
Yandaki farları(?) monte ettikten sonra şimdi görseli atarken, farı kaideye ters yapıştırdığımı farkettim bu düzeltilecek, ayrıca öndeki boşluklu zırh olduğundan daha ileride olduğu için sökülecek ve geriye alınacak alttaki görselde açıkça belli olmakta. Bu kısım maketin en problemli kısmı ve anlamadığım şekilde oraya sürdüğüm yapıştırıcı jelde olsa anında kürleniyor.
![[Resim: 6Fp16bG.jpeg]](https://i.imgur.com/6Fp16bG.jpeg)
PE'ler detay olarak gerçekten çok iyi ama çektiğim eziyete değiyormu şuan emin olamıyorum gibi, özellikle ekipman kelepçeleri cinnet geçirmelik resmen. PE bükücüyü bir şekilde DIY olarak imal ettik ama çalışırken bir loop gözlük lazım olacak gibi. Bu proje gittikçe masraflı olmaya başlıyor
Bahadır SARAÇ | Scalefront