Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stokçuluk
Herkese Merhaba,
Sizlere bir sorum var kafama takılan hemde sohbet/geyik yapmış oluruz.
Stoğumda yaklaşık 30'a yakın kit var ve beni 1-2 yıl boyunca meşgul edebilir fazlasıyla.
Fakat hala benim maket alasım geliyor, alıp stoklayasım geliyor, sanırım bu durum biraz artan maket fiyatları ve ülkemizde güncel maket çeşitliliğine ulaşılabilirliğin azalması ile ilgili. Mesela aylardır radarımda olan Tamiya'nın 4x2 Opel Blitz kamyonu 1200tl civarıydı, geçenlerde 1400tl civarı olmuş ve an itibari ile 1851tl olmuş durumda Sad 

Hem bu sebepten hemde bazen yapmak istediğim bir modelin stoğu olmamasından, mesela Tamiya'nın 1/35 KV-1B modeli, cıvatalı tareti aşırı hoşuma gidiyor ama yok aylardır, gibi gibi meseleler beni stokçuluğa sürüklüyor. Bazende sırf o model hoşuma gittiği için alıyorum.

Sizlerin bu konudaki davranışları nedir?
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Bu hobinin ve genel olarak diğer hobilerin bence doğasında bu var. Sonuçta bence incelemesi,hayal etmesi , plan yapmasi da bu hobinin bir parcasi. Bana göre illa bitirip vitrine koymak ana hedef değil mesela. O yüzden benim stogumda genelde +5 + 6 oluyor ama sucluluk duymuyorum sahsen. Yerel kulüpler kuvvetli olsa aslinda takas yapilabilir. Bazen redditde karsima cikiyor, adam vefat etmis arkasinda 100lerce acilmamis kit kalmis. Mirascilari da ne yapsak etsek diye konu aciyor. Hatta orada yazmisti adamin biri " Gereginden fazla para harcamiyorsan o bir hobi değildir" diye. Smile
Bul
İndirim, fırsatlar, bedava kargo, nadir kit falan derken oldukça iyi bir stok yaptım bende. Bazen arkadaşlarım gaza getiriyor. Bazen ben onları gaza getiriyorum. Sonrada Gratis'de indirim görmüş hatunlar gibi hurra dalıyoruz. Aslına bakarsanız gaza gelmek için fırsat kolluyoruz gibi birşey. Bende 300 küsür kit var. çoğunun detay setleri de var. Bazılarından pişmanlık duyuyorum. Bazılarından asla. mesela 1/48 monogram he-111 nasıl gaza geldim, ne ara aldım. bilmiyorum. Namussuzun birde interior-exterior photoetchleri,cam maskeleri, resin egzosları var. Ama yapsam koyacak yer yok. büyük uçak. Öte yandan Aoshima Mad Max Interceptor, monogram blue thunder, aoshima 1/48 airwolf gibi kitlerde var. bunlarda bir pişmanlığım yok. Ama korkarım elden çıkarmaya başlamam lazım
Bul
(3 saat önce)volkan yazdı: İndirim, fırsatlar, bedava kargo, nadir kit falan derken oldukça iyi bir stok yaptım bende. Bazen arkadaşlarım gaza getiriyor. Bazen ben onları gaza getiriyorum. Sonrada Gratis'de indirim görmüş hatunlar gibi hurra dalıyoruz. Aslına bakarsanız gaza gelmek için fırsat kolluyoruz gibi birşey. Bende 300 küsür kit var. çoğunun detay setleri de var. Bazılarından pişmanlık duyuyorum. Bazılarından asla. mesela 1/48 monogram he-111 nasıl gaza geldim, ne ara aldım. bilmiyorum. Namussuzun birde interior-exterior photoetchleri,cam maskeleri, resin egzosları var. Ama yapsam koyacak yer yok. büyük uçak. Öte yandan Aoshima Mad Max Interceptor, monogram blue thunder, aoshima 1/48 airwolf gibi kitlerde var. bunlarda bir pişmanlığım yok. Ama korkarım elden çıkarmaya başlamam lazım

300+ bayağı iddialıymış bende kendimi aşırı stokçu sanardım. Sizin esas sorununuz stok değilde bunların depolaması gibi. Nitekim elinizdeki kitlerle mini bir modelshop açabilirsiniz gibi Big Grin Bu aralar detay setlerine bende fena takmış durumdayım, yurtdışına çıkabildikçe yurtiçinde olmayan kit ve setleri edinmeye çalışıyorum.

(Dün, 12:50)Izzetius yazdı: Bu hobinin ve genel olarak diğer hobilerin bence doğasında bu var. Sonuçta bence incelemesi,hayal etmesi , plan yapmasi da bu hobinin bir parcasi. Bana göre illa bitirip vitrine koymak ana hedef değil mesela. O yüzden benim stogumda genelde +5 + 6 oluyor ama sucluluk duymuyorum sahsen. Yerel kulüpler kuvvetli olsa aslinda takas yapilabilir. Bazen redditde karsima cikiyor, adam vefat etmis arkasinda 100lerce acilmamis kit kalmis. Mirascilari da ne yapsak etsek diye konu aciyor. Hatta orada yazmisti adamin biri " Gereginden fazla para harcamiyorsan o bir hobi değildir" diye. Smile

Gereğinden fazla para harcamıyorsan o bir hobi değildir kısmına aşırı katılıyorum. Aslında forum içinde bir takas başlığı açabiliriz gibi yeterli katılımcı olursa. Türkiye'de bu hobiye göünl veren çok ama forumculuk, kulüpçülük işleri çok zayıf bizde
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Bende ufak 30-40 yada 50-60 civarı bir stok var. Sağa sola sıkıştırdığımdan (sakladığımdan) pek emin olamıyorum.

Ben stokçuluğun şu anda maddi imkansızlıklar ve fiyatların manasız artmasından kaynaklı olduğuna tam olarak katılmıyorum.  Katılıyorum ama tam neden bence o değil. Bundan 10 sene önce de durum kötüydü ama bu kadar dipte değildi. Ben o zamanda stok yapıyordum  Big Grin . Hatta daha fazla yapıyordum Big Grin Şimdi o dip olayı beni biraz daha az stok yapmaya itti.

Stokçuluk yada alışveriş tutkusu insanlığın genetiğinde var. Kimisinde fazla, kimisinde az. Hoşumuza giden, ilgimizi çeken ürünleri gördükçe imkanımız elverdiğinde almaya hepimiz gayret ediyoruz. Bu beyinde endorfin salgılıyor. Bu maket olmazda lego, figür, çizgi roman, Kitap, Şapka, Oyuncak vs de olur. Yani yerine geçecek bir şey illahaki olur.

Biz modelcilerde de stokçuluk fazlasıyla sık karşılaşılan bir durum.

Gereğinden fazla abartılırsa tabiki bu bir sorun. Bende de çoğumuzda olduğu gibi o sorundan var. Çok hoşuma giden kurulduğum biiiiir sürüüüüü model var.

Ama benim bu model alma konusunda en büyük sorunum HANIM. Allah razı olsun beni bu kötü alışkanlığımdan elinden geldiğince uzak tutmak için elinden ne gelirse yapıyor Big Grin Tongue . Tabi her bağımlı gibi bende bunu aşmanın yollarını arayıp bulmuyor değilim. Ama sınırlandırıyor beni sağolsun Big Grin

Stoğun bir kısmını geçen gün buldu.... sonucunu evli arkadaşların çoğu biliyordur sanırım Big Grin Big Grin   .......

Bulduğu da bir kısmı ha......

Allaha şükür hanım var ve param az. Yoksa acayip Abartmıştım. Bazen oto kontrol kayboluyor. İpin ucunu kaçırıyorum. Hatta ipi kaçıralı çok oldu şimdi ardından koşuyorum.

Asıl sorunlarımdan biri maketi eve nasıl sokacağız. Hatta bu konuda eski forumda uzuuuuuun bir konu vardı. Hanımdan gizli maket eve nasıl sokulur ve alışveriş nasıl gizlenir.

Hatta forumda okuduğum eve gizlice sokma çözümlerden birini sık sık kullanıyordum Big Grin Eve gelince su saatine saklıyorum kutuyu. Eve girip sakin bir saatte gizlice eve atıyorum modeli (hehehe hanımı aldatır gibi oldu. Tongue ) Stoğun küçük bir kısmı da iş yerinde....

Ödemeleri genelde eft ile başka arkadaşların hesabından yapıyorum, model 10 TL ise ben 1 TL diyorum. Ama kaçarı yok... o 1 tl ye de laf yiyorum....

Aman sakın ha Hanım "niye o kadar para verdin o şeye, yapmıyorsun da evde bir sürü var" lafına "ya sen niye aldın o kolyeyi, çantayı veya ayakkabıyı. bir sürü çantan vs var" demeyin..... demeyiiiin... Big Grin nasıl oluyorsa bir anda kendinizi turizm katili olarak buluyorsunuz (bknz. cem yılmaz. turizm katili)
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: 55427765598_8b6949daf7_m.jpg]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi