Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/24 | Mercedes AMG GT | Revell | Onur Arslan
(05-05-2026, 03:15 PM)GeneralModel yazdı: Onur merhaba. 
Eline sağlık, harika bir model olmuş! 
Öncelikle paylaşımına bayıldığımı söylemeliyim; kit kutusunun yanına projede kullanılan Tamiya ve Zero Paints boyaları dizerek yaptığın o sunum gerçek bir modelci titizliğini yansıtıyor. 
Bu tarz 'proje başlangıcı' tadındaki kareler forumda görmeyi en sevdiğimiz paylaşımlardan.
Hazır boyalardan konu açılmışken, senin tecrübene dayanarak bir şeyi merak ediyorum. Hatta bunu eski forumda da uzun uzun konuşmuştuk. 
Biliyorsun bu tarz metalik ve sedefli renklerde hep bir 'scale effect' (ölçek etkisi) tartışması vardır. 1/24 gibi ölçeklerde boyanın içindeki metalik parçacıklar bazen gerçeğine göre bir tık iri (overscale) durabiliyor. 
Özellikle metalik ve sedefli boyalarda, boyanın içindeki pigmentlerin veya metal parçacıkların boyutu gerçeğiyle aynı kalırken araç 24 kat küçüldüğünde, o parçacıklar modelin üzerinde devasa (overscale) görünüyor. 
Senin bu çalışmanı baz alırsak modelde boya kalitesi çok yüksek. Boya özelliği mi ön planda, uygulamada püf noktalar mı var? Gizli reçeteler falan mı?  Big Grin
Mesela uygulama tekniği (Mist Coat) gibi, alt katman (primer/base) rengi, pigment boyutunu ölçeğe göre daha ince tuttuğunu iddia eden scale-refined markalar, vernik müdahalesi vb.
Senin gözlemin ve tecrübene göre değerlendirir misin?

Güzel sözlerin için teşekkürler İsmet hocam, bunları duymak sevindirici. 

Bahsettiğin konuyu eski forumdan okuduğumu hatırlıyorum. açıkçası bu konuda detaylı bilgi/gözlem paylaşabilecek kadar tecrübem yok. fakat bu kitte boya esnasında izlediğim süreci detaylandırmaya çalışacağım. umuyorum sizler aradan püf noktaları (varsa) bulursunuz Smile

Öncelikle son 2 kitimde, boya/thinner oranı, airbrush basıncı gibi konularda AI'dan fazlasıyla yararlanıyorum. Her renk için OpenAI, Claude ve Gemini ya aynı soruyu sorup cevapları karşılaştırıyorum. Genelde birbirine benzer cevaplar veriyorlar ama openai daha fazla neden/sonuç/olası problemler vs. den bahsediyor. Eskiden bunlar için forum forum gezerdik, bu anlamda olumlu mu, yoksa olumsuz bir gelişme mi, onu size bırakıyorum Smile Hatta claude'a elimdeki boya stoğunu takip edeceğim bir html sayfa yazdırdım ve buna göre bir boyama rehberi oluşturttum. Ekran görüntüleri aşağıda ekliyorum.

[Resim: AP1GczOgXSvYCoaIXkwqEJyFpA6pg43KHdwXd7eY...authuser=0]

[Resim: AP1GczMZSO44FxwBwIOakrWayUyD1YDhpdwvsdEX...authuser=0]

Bu kitte, astar olarak tamiya liquid primer kullandım. Tamiya lacquer thinner ile 1 boya : 1.5 thinner olarak, 20 psi da 2 kat attım. katlar ıslak/yarı ıslak şekilde.

Ana renk olarak zeropaints hell green. Bence sorduğun sorudaki kritik kısım burası olabilir. Zero paints boyalar direk airbrushta kullanılabiliyor, thinner ihtiyacı yok. Bu boyayı da yine AI'dan aldığım yardım ile 4 kat olarak attım. Çok ince katlar şeklinde uyguladım.Her bir bölgeden tek sefer geçtim. 4. katı ise diğer katlarda izlediğim yönün tam dikine uyguladım. Bu noktadaki chatgpt talimatı da benzer şekildeydi:

Simdi zero paints hell green ile araci boyayacagim. Kullanim kilavuzunda 15-40 psi ile 4 medium coat diyor. Psi araligi cok genis. Daha net talimat olustur

Haklısın — 15–40 psi aralığı pratikte hiçbir şey söylemiyor.
Zero Paints Hell Green için, senin ekipmanına göre net ve tekrarlanabilir bir reçete vereyim.
Varsayımlar (senin setup):
  • Airbrush: Sparmax 3M
  • Nozul: 0.3 mm
  • Oda: 19–20 °C
  • Alt zemin: Tamiya Liquid Primer + light grey
  • Boya: Zero Paints Hell Green (pre-thinned, lacquer)

? NET BASINÇ AYARI
22 psi (1.5 bar)başlangıç ve ana değer
  • Atomizasyon temiz
  • Beneklenme yok
  • Renk homojen yayılır
Ayarlama payı (gerektiğinde):
  • Çok kuru / grenli gelirse → 21 psi
  • Büyük panel, geniş yüzey → 23–24 psi
  • 25 psi üstüne çıkma (Hell Green çabuk beneklenir)

? KARISTIRMA
  • Şişeyi en az 60 sn çalkala
  • Ek thinner ekleme
  • İstersen maksimum %5 retarder (opsiyonel)

? 4 MEDIUM COAT = NASIL?
“Medium coat” Zero’nun dilinde yarı ıslak, örtücü ama akma sınırının altında demek.
Kat planı (dakika dakika)
Kat 1 – Hafif medium
  • Yarı şeffaf
  • Renk sadece “oturur”
  • Amaç: yüzeyi hazırlamak
⏱️ Bekleme: 5 dk

Kat 2 – Gerçek medium
  • Renk %70–80 kapanır
  • Benek yok, ama hâlâ mat görünür
⏱️ Bekleme: 5–7 dk

Kat 3 – Medium / full
  • Renk %100 kapanır
  • Yüzey homojen
  • Akma yok
⏱️ Bekleme: 7 dk

Kat 4 – Bir tık ıslak medium (bitirme)
  • Hâlâ medium, full wet değil
  • Renk derinliği oturur
  • Vernik için ideal yüzey
⏱️ Sonra: en az 30 dk dokunma yok

? MESAFE & TEKNİK
  • Mesafe: 8–10 cm
  • Hareket: uzun, kesintisiz geçiş
  • Overlap: %60–70
  • Tetiği “cırt cırt” yapma

❌ KAÇINILACAK ŞEYLER
  • ❌ 30–40 psi → benek, portakal
  • ❌ Islak kat → akma + metalik bozulma
  • ❌ Kat arası 1–2 dk → solvent kilitlenmesi

? Hızlı teşhis
  • Pütürlü görünüm: psi fazla veya mesafe uzak
  • Dalgalı yüzey: kat fazla ıslak
  • Renk açık kaldı: 5. kat atma → medium 4. katı biraz yavaşlat

? Tek cümlelik reçete
Alıntı:Zero Paints Hell Green’i 0.3 mm nozulla, 22 psi’da, 8–10 cm mesafeden, 5–7 dk arayla 4 medium coat at.

son olarak da, vernik aşaması. ilk defa Tamiya Lacquer Clear (LP-9) kullandım. Daha önce zero paints 2K kullanıyordum ama sanırım tam doğru uygulamayı beceremiyordum. Bir de ZP 2K hardener ın ömrü 6 ay. Çok israf oluyordu. O yüzden alternatif arayışındayım. LP-9 ile üç kat attım. ilk kat ince, sadece verniğin tutunması için, ikinci kat daha ıslak, üçüncü katı ise tam ıslak attım. sonuçtan aşırı memnunum. hiç portakal kabuğu oluşmadı. üzerine zımpara /polish yapma gereği dahi duymadım. En son tamiya wax ile cila attım. 

umarım okuyanlara bir nebze yardımcı olabilir bu detaylar.
Bul

Bu Konudaki Yorumlar
1/24 | Mercedes AMG GT | Revell | Onur Arslan - Yazar: onur - 05-04-2026, 09:41 PM
RE: 1/24 | Mercedes AMG GT | Revell | Onur Arslan - Yazar: onur - 05-05-2026, 10:12 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi