Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alman ve İngiliz Benzin Bidonları Jerrycan (By Kürşat Kaan Kerimoğlu)
Tip 1: 1936-1940 yılları arasında üretilmiştir ve yan tarafında X şeklinde oyuklar vardır. Yan tarafında “Kraftstoff 20 L”, “Feuergefährlich“, yapım yılı, fabrika logosu ve/veya fabrika kodu kazılı olurdu. Bu tip bidonlar savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

Tip 2: Bu tip bidonlar çok nadir görülürler. 10 litrelik bidonlardır ve tip 1 bidonları tam ortadan enine kesilmiş halidirler. Üzerinde “Kraftstoff 10 L”, “Feuergefährlich“, yapım yılı, fabrika logosu ve/veya fabrika kodu, üretim numarası yazılı olurdu. Boyu ve genişliği tip 1 ile aynı olsa da derinliği onun yarısı kadardı.

Tip 3: Bu tip bidonlarda X işaretinin ortasında bir kare olurdu. 1937 ile 1945 yılları arasında üretilmiştir. Üzerinde “Kraftstoff 10 L”, “Feuergefährlich“, yapım yılı, fabrika logosu ve/veya fabrika kodu, üretim numarası ve “Wehrmacht“ yazılı olurdu.

[Resim: es7auw3.jpg]

Tip 4: Bu tipte yan tarafta hiçbir şey yazılmazken, tutma yerleriyle bidon ağzı arasında tip 3'te olduğu gibi “Kraftstoff 20 L”, “Feuergefährlich“, “Wehrmacht“ ve yapım yılı kazınırdı. 

Tip 5: Bu versiyon sivil versiyonuydu. Üzerinde “Kraftstoff 20 L”, “Feuergefährlich“, yapım yılı, fabrika logosu ve/veya fabrika kodu, üretim numarası yazılı olurdu. Bu versiyon sivil kullanım için üretilmiş ve üretim savaş sonrası da sürmüştür.

[Resim: 24iedsb.jpg]

Muhtemelen Alman yapımı olmayıp hiçbir tipe uymayan ama üzerinde “Kraftstoff 20 L”, “Feuergefährlich“,  “RA” (karenin içinde ), yapım yılı ve “Wehrmacht“ kazınmış olan bir bidon.

[Resim: k6j6x23.jpg]

20 litrelik bidonlar sadece benzin için değil su taşımak için de kullanılmıştır. Su taşımak için kullanılanlar üzerinde ”Wasser 20 L”, yapım yılı, fabrika logosu veya kodu, üretim numarası ve "Wehrmacht“ yazılı olurdu. Her zaman bidonun her iki yüzüne de büyük beyaz renkte artı işareti çizilirdi.

[Resim: 3kittmy.jpg]

Bazı 20 litrelik bidonların üzerinde "W" harfi boyanırdı. Bu W harfi "Wasser" yani su demek değildi. "Winterkraftstoff" anlamına gelen "W" işareti -200 dereceye kadar dayanabilen özel bir dizel yakıtı anlamına gelmekteydi. Bu özel karışımı içeren tüm bidonlara beyaz "W" işareti çizilirdi.

[Resim: 47ttqjx.jpg]

Bazen tank mürettebatları akıl karışıklığı oluşmasını engellemek için kendilerince ekstra işaretler çizerlerdi:

[Resim: qce73ne.jpg]

SS birliklerine ait olan bidonlara SS işaretleri kazınırdı.

[Resim: ee9j92f.jpg]

Bidonların daha rahat taşınabilmesi için "Tragestell M43" çerçeveleri kullanılırdı.

[Resim: 9niy3rr.jpg]

Dikkat çeken bir başka konu da elle boyanan işaretler her iki tarafa çizilse de kabartma yazılar sadece tek tarafta olurdu.

Jerry Can

İngilizler savaş esnasında Almanların kullandığı 20 litrelik bidonları çok kullanışlı bulmuş ve hemen kopyalayarak kullanmaya başlamışlardır. İngilizler tarafından Almanlara verilen "Gerries" takma adı da bu bidonlara eklenmiş ve adı "Gerry Cans" olmuştur. Zamanla adı "Jerry Can" olarak değişmiştir.

[Resim: 3mgri56.jpg]

İngiliz yapımı olan bidonları tanımak çok kolaydır. İngiliz yapımı bidonlarda "W", Yukarı Ok, "D" harfi, yapım yılı ve fabrika kodu veya logosu yazılı olurdu. W, Ok, D harflerinin anlamı "War Department" yani "Savaş Departmanı" kısaltmasıydı.

[Resim: o9k613v.jpg]

İngilizlerden sonra tüm müttefik ülkeleri bu bidonlardan kullanmaya başlamıştır.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul

Bu Konudaki Yorumlar
RE: Alman ve İngiliz Benzin Bidonları Jerrycan (By Kürşat Kaan Kerimoğlu) - Yazar: Waldorf - 4 saat önce

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi