Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/700 | DOOLITTLE BASKINI | Hasegawa - Trumpeter | İsmet GÜRALP
Diorama Temeli. 

Bugüne kadar Doolittle Baskını (Doolittle Raid) üzerine yapılmış neredeyse tüm çalışmaları inceledim. Gördüğüm her eser ya USS Hornet’in pistindeki o gergin bekleyişi ya da uçsuz bucaksız Pasifik üzerinde süzülen B-25’leri konu alıyor. Yani hikaye hep "gönderen" tarafın gözünden anlatılmış.

Ben ise madalyonun diğer yüzüne, bombanın düştüğü yere; Japon anakarasındaki o puslu liman sabahına odaklanmaya karar verdim. İncelediğim kadarıyla bu kapsamda ve bu perspektifte çok az örneği olan devasa bir 1/700 ölçekli sahneye başladım.

Projenin Odağı ve Kurgu
Bu dioramada odak noktamız ne uçak gemisi ne de açık deniz. Hedefimiz; baskının şokunu bizzat yaşayan bir Japon limanı. Sahnenin üzerinde 5 adet B-25’ten oluşan bir saldırı kolu, limandaki stratejik hedeflere ölümcül bir dalış yapıyor.

Dioramada Yer Alacak Unsurlar:
Ana Aktörler: Alçak irtifadan geçen, modifiye edilmiş 1/700 B-25 Mitchell kolu.

Deniz Birimleri: Limanda demirli halde baskına yakalanan efsanevi Heian Maru (Submarine Tender) ve yanında ikmal alan bir I-16 denizaltısı. Ayrıca çevreye dağılmış çeşitli destek ve römorkör gemileri.

Liman Yapısı: Detaylı liman setleri, vinçler, depolar ve kıyı şeridinde yer alan küçük bir askeri havaalanı.

Kaosun Detayı: Pistte havalanmaya çalışan ama geç kalan Japon uçakları ve henüz yeni patlamaya başlayan uçaksavar ateşleri.

Teknik Vizyon
1/700 ölçekte bu kadar çok unsuru bir araya getirmek ciddi bir kompozisyon dengesi gerektiriyor. Amacım sadece bir "maket topluluğu" oluşturmak değil; o sabahın puslu atmosferini, denizdeki su efektlerini ve B-25'lerin motor gürültüsünü izleyiciye hissettirecek bir an dondurma (time-freeze) etkisi yaratmak.

Japon savunma hattının kalbinde, tarihin en cüretkar operasyonlarından birini bu kez "beklenmeyen" taraftan izleyeceğiz.

Hazırlıklar başladı, tezgahın üzerine malzemeler iniyor. Adım adım ilerlemeyi buradan paylaşacağım.

Eleştiri ve yorumlarınızla eşlik etmeniz dileğiyle.
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul

Bu Konudaki Yorumlar
RE: 1/700 | DOOLITTLE BASKINI | Hasegawa - Trumpeter | İsmet GÜRALP - Yazar: GeneralModel - 04-14-2026, 07:31 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi