Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stokçuluk
(2-September-2026, 08:31)scalefront yazdı:
Herkese Merhaba,
Sizlere bir sorum var kafama takılan hemde sohbet/geyik yapmış oluruz.
Stoğumda yaklaşık 30'a yakın kit var ve beni 1-2 yıl boyunca meşgul edebilir fazlasıyla.
Fakat hala benim maket alasım geliyor, alıp stoklayasım geliyor, sanırım bu durum biraz artan maket fiyatları ve ülkemizde güncel maket çeşitliliğine ulaşılabilirliğin azalması ile ilgili. Mesela aylardır radarımda olan Tamiya'nın 4x2 Opel Blitz kamyonu 1200tl civarıydı, geçenlerde 1400tl civarı olmuş ve an itibari ile 1851tl olmuş durumda Sad 

Hem bu sebepten hemde bazen yapmak istediğim bir modelin stoğu olmamasından, mesela Tamiya'nın 1/35 KV-1B modeli, cıvatalı tareti aşırı hoşuma gidiyor ama yok aylardır, gibi gibi meseleler beni stokçuluğa sürüklüyor. Bazende sırf o model hoşuma gittiği için alıyorum.

Sizlerin bu konudaki davranışları nedir?
Valla bu durum modelcilik camiasının milli hastalığı, literatürdeki adı da SABA (Stash Acquisition Beyond Approval – yani "Hanımdan / Cüzdandan Onaysız Stok Yapma Sanatı").

Dünyanın neresine gidersen git kural değişmez: "Maket yapmak ayrı bir hobidir, maket satın alıp stoklamak bambaşka bir hobidir."

Bu virüsü kapsan kaçışın yok, ama olayın arkasındaki mekanizma aslında oldukça insani ve tanıdık. Bizim gibi ülkelerde işin içine enflasyon ve ithalat sıkıntıları girince stokçuluk hobi olmaktan çıkıp bir nevi "öz savunma mekanizmasına" dönüşüyor. O çok istediğin Tamiya'yı ya da detay setini gördüğün an kapmazsan, 3 ay sonra ya fiyatı ikiye katlanıyor ya da karaborsaya düşüp piyasadan siliniyor. "İleride kesin lazım olur" kafası aslında tamamen mantık savunması.  İşin bir de psikolojik boyutu var tabii. O kutunun jelatinini sökmek, plastiğin kokusunu içine çekmek, kılavuzu açıp "Uf şurasını şöyle eskitirim, buraya şu figürü koyarım" diye hayal kurmak var ya... İşte beyin o an maketi bitirmiş gibi dopamini basıyor. Yapmasan bile o kutunun rafta durması insanı acayip rahatlatıyor. Çoğu modelcinin gardırobunda "Emekli olunca kafa dinginliğiyle yaparım" kutusu yatar. O günler gelir mi bilinmez ama kutular orada nöbet tutar.
İşin özü stokçuluk hobisi ayrı bir hobidir.

Şimdi saydım da 130 da bende varmış. Keh keh...

30-40 adetlik stok sağlıklı olduğunuzu gösteriyor. Bu sayıların üstü için pek olumlu düşünmek zor. 

Konu içinde Waldorf hazretleri bahsetmiş ama ben toparlayayım. Stokçuluğun Doğurduğu "Hayatta Kalma" Taktikleri ; Siparişler asla eve verilmez. İş yerine söylenir, arabanın bagajında günlerce uygun ortam bekletilir. Yeni alınan kitin parçaları kutusundan çıkarılır, evde zaten var olan devasa bir kutunun içine çaktırmadan sokuşturulur. "Aşkım o kutu zaten 3 senedir oradaydı" denir. Eve giren bir kitin fiyatı sorulduğunda, verilen rakam gerçeğin her zaman %80 eksiğidir. 2000 TL’lik kit vicdan ve ev huzuru adına her zaman "300-400 TL’ye kapatılmıştır.". Kutular eve sokulmadan önce bina girişindeki su saati boşluğuna veya kömürlüğe saklanır, gece herkes uyuduğunda operasyonla içeri sızdırılır.

Şu anki durumda gerek gümrük olayı gerekse fiyatların yüksekliği bende ciddi bir fren oluşturdu. Normalde Waldorf hazretleri bilir birbirimizi gaza getirerek neler aldık ama son zamanlarda dal kıpırdamıyor. Tek sebebi ekonomi. Yoksa ben de stokta 300 ü geçmiştim.

Bu arada forumda takas bölümü var. Hatta ben ucuz diye aldığım çift kitleri buraya koyacağım da kıyamıyom.  keh keh keh..

https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=46
General Model 
İsmet Güralp
[Resim: JHVdGQS.png]
Bul

Bu Konudaki Yorumlar
Stokçuluk - Yazar: scalefront - 2-September-2026, 08:31
RE: Stokçuluk - Yazar: Izzetius - 2-September-2026, 12:50
RE: Stokçuluk - Yazar: volkan - 3-September-2026, 07:07
RE: Stokçuluk - Yazar: scalefront - 3-September-2026, 09:19
RE: Stokçuluk - Yazar: Waldorf - 3-September-2026, 10:16
RE: Stokçuluk - Yazar: scalefront - 3-September-2026, 13:00