Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VALLEJO BOYA VE ALTERNATİFİ
(8 saat önce)GeneralModel yazdı: Kolay gelsin. 

Güzel bir konuya değindin.

Bir kaç tecrübemi paylaşayım.

Flow Improver (Akış Geliştirici) ve Retarder (Geciktirici) kullanman doğru, ancak bunları doğrudan airbrush haznesinde karıştırıyorsan homojen dağılmadığı için tıkanma devam edebilir. Karışımı her zaman ayrı bir kapta veya palette yapılmalı.

Kendine deneme amaçlı bir "Airbrush Medium" hazırla. %70 Vallejo Airbrush Thinner + %20 Flow Improver + %10 Retarder. Model Air boyayı hazneye koymadan önce bu karışımdan birkaç damla ekle. Model Air "inceltilmeden atılır" dense de 0.2mm ve 0.4mm iğnelerde mutlaka inceltme isteyebilir.

İnceltince kapatıcılık kayboluyorsa, hava basıncını 12-15 PSI gibi düşük basınçlarda, airbrush'ı yüzeye çok yaklaştırmadan, "ıslak" bir katman oluşturmayacak şekilde, sisleme (mist coat) yaparak ince katlar halinde atman işe yarayacaktır.

Boyama yaparken airbrush'ın en ucundaki koruyucu başlığı çıkarırsan iğne ucu tamamen açıkta olduğundan, orada biriken boyayı 2-3 dakikada bir alkollü veya tinerli bir kulak çöpüyle hafifçe silerek temizleyebilirsin. Uç açıkta olduğundan korumaya dikkat et.

AK 3rd Gen boyaları denemedim ama bildiğim kadarıyla, Vallejo gibi geleneksel vinil akriliklerden farklı olarak "polimer bağlayıcılı reçine" bazlı yeni nesil bir formüle sahipler. Bu yüzden airbrush performansı daha iyi ve airbrush'ta Vallejo’ya kıyasla kesinlikle daha az tıkanma yaparlar.

AK 3rd Gen boyaları Vallejo Airbrush Thinner ve Flow Improver ile inceltebilir diye biliyorum. AK 3rd Gen boyalar kendi orijinal tineriyle atıldığında yüzeye çok daha iyi tutunur ve daha mat/pürüzsüz bir bitiş sağlar ama bundan feragat edersen bütçeyi dengelemek için ana inceltmeyi Vallejo ile yapıp, temizlik aşamasında ekonomik çözümlere yönelebilirsin.

Su bazlı (Vinyl/Resin) akriliklerde bir noktaya kadar tıkanma kaçınılmazdır. Bu boyaların doğası gereği iğne ucunda kuruma eğilimi her zaman vardır. Sadece doğru geciktirici (retarder) kullanımı ve çalışma esnasında iğne ucunu düzenli temizleme alışkanlığı ile bu durum "tolere edilebilir" bir seviyeye çekilir.

Tamiya ve Mr. Hobby (Aqueous) gibi alkol bazlı akrilikler veya Tamiya Lacquer / Mr. Color gibi lake (solvent) boyalar daha konforludur. Çünkü solvent uçucu olduğu için iğne ucunda kurusa bile arkadan gelen tinerli boya o kuruyan kısmı hemen çözer ve tıkanma yapmaz.

0.5mm Sparmax'ı astar/vernik için ayırıp solvent ve akriliğin birbirine karışmasını engellemen doğru bir yöntem bence de Böylece Mr. Surfacer gibi solventli bir astardan sonra su bazlı akriliğe geçerken gövde içinde kalan solvent artıklarının akriliği anında sakız hale getirmesinin önüne geçmiş oluyorsun.
Merhaba, 
Karışımlar daima ayrı bir kapta hazırlanıyor, ab kabında hiçbir zaman hazılamadım.
Bir ara iğneyi geriye çekip cleaner ile nemlendirilmiş kulak çubuğu ile uçta biriken boyayı alıyordum bazende doğrudan iğneye dikine nazikçe değdirip iğnedeki boyayı alıyorum.
Psi'lar ile ilgili bir ara denemeler yapmıştım, aslında bununla ilgili tekrar bir deneme yapıp burada paylaşmak diğer arkadaşlarında işine yarayabilir özellikle yeni airbrush'a başalyan arkadaşlar için.
Evet mr levelling thinner ile yaptığım inceltmelerde hiç tip dry yaşamadım ve bu aşırı konforlu geldi.

Bahsettiğiniz sakız hale gelme problemini yaşadığım için ayırdım Big Grin , ama illa kullanmam gerekirse solvent sonrası IPA daha sonra akrilik ve son temizlikte tekrar IPA uyguluyorum. Elimdeki vallejo stoğu geçince tamiya boyalara geçmeyi düşünüyorum ama tamiyanın renk kartelası daha dar ve illa fırça ile boya yapmak gerekebiliyor. Bu aralar piyasada akrilik temizleyici ve tiner bulmak çok zor özellikle vallejonun, ak tiner ve temizleyicisi ise vallejodan yarı yarıya daha az miktarda ama fiyat olarak aşağı kalır yanı yok. Alternatif olarak hobbytime'ın tinerini aldım. mağaza sahibine göre bu her boya ile uyumluymuş (tamiya, ak, vallejo, mr hobby) gibi. deneyeceğim bakalım.

Kendi inceltici karışımımı hazırlamak bana oldukça mantıklı geldi şuan belki bunuda deneyebilirim.
bir ara model airi düşük psi'da atmıştım güzel kapatmıştı yüzeyiama o tıkanma ve tükürmeyi yaşadım sonunda yine.

Bilgiler için teşekküler!
Bahadır SARAÇ | Scalefront

Bu Konudaki Yorumlar
VALLEJO BOYA VE ALTERNATİFİ - Yazar: scalefront - Bugün, 06:23
RE: VALLEJO BOYA VE ALTERNATİFİ - Yazar: scalefront - 8 saat önce

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi