Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/72 | Spitfire VB Floatplane | PM Model | İsmet GÜRALP
Merhaba,
Tezgahta devam eden 1/700 diorama için 3D siparişlerimi ve boyama işlemleri devam ederken araya 2 tane proje koydum. Biri bu diğeri figür. 
Aslında proje denmez de alıştırma deneme çalışması. Stokta yaklaşık 45 kadar uçak var. 144-72-48-35-32 ölçeklerde. Ufaktan başlayayım dedim. 

Kit PM model. Herkesin bildiği üzere PM model detaysız hesaplı kitlerden. 
Hobiye başlamak isteyenler için gözünün yaşına bakmadan hata yapsan da kırıkıp dökülse de canının yanmayacağı düşük fiyat/düşük performans ürünler. 
Kokpit detayı hiç yok. Ben yine de elimdeki 11 tane PM kitin bazılarında da kullanabileceğim 3D olarak kokpit bastırıyorum. 

25 kadar parçası var. 20 kadarı kullanılıyor. Kalanı tekerlekli kitler için. Yedek kutunuza atarsınız.

Dediğim gibi alıştırma çalışması. Bu hobiye yeni başlayanlar, bu kiti alanlar için basit bir örnek olsun.

[Resim: chtz4ou.jpg]
[Resim: 80hzj8w.jpg]
[Resim: d7k0ofn.jpg]
[Resim: 49gq6gk.jpg]
[Resim: t13ean6.jpg]
[Resim: o274mjc.jpg]
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
Montaja başladık. 

Kanopide sorun çıktı. PM Model'den eposta ile yedek parça istedim. Sağolsun PM Model yöneticisi Nuri Selin Etger Bey iletişime geçti ve ücretsiz bir kanopi göndereceklerini belirttiler. Bu konuda hassasiyetleri için teşekkür ederim.

Gövdede ufak kalıp göçmesi vardı. Onlara dolgu yaptım. 

3D kokpit seti gelince devam edeceğim.

[Resim: t13g7df.jpg]
[Resim: efh9m1p.jpg]
[Resim: e1735bh.jpg]
[Resim: q1l5iip.jpg]
[Resim: cj8ftk1.jpg]
[Resim: kylh75a.jpg]
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
Elinize sağlık smet bey.

PM dediğin gibi GENELDE detaysız, basit, ucuz kitleri ile bilinir. Deneyimli modelci için genelde saç baş yoldurur. El alıştırması için uygun olacağını düşünüyorum. Ama madem bir deniz uçağı yapıyorsun buna mutlaka birde zemin ŞART. Birde eliniz ona alışsın...

PM nin eksikleri ile ilgilenmesi güzel bir davranış. Ama o parçanın kalite kontrolden hiç geçmeyip kutuya girmemesi gerekiyordu. Ama sonuçta hepimiz insanız. Benzer hataları Revell yada Tamiya vs gibi firmalarda da görebiliyoruz.

Panel çizgileri dışa detay sanırım. Yerinde olsam onları içe detaya çevirirdim. Ölçek küçük Biraz da derin de yapardım. ama dikkat geniş değil derin dedim Smile

3d gösterge panelLERİ mi bastırtıyorsun? Ne oldu yaw, baskıyı yapan adam akraba mı çıktı?

O konuda da biraz ayrıntı ver. Mesela 3d çizimi nereden buldun, senin uçağa nasıl uyarladın gibi.
Koltuk, levye, pedallar, yan panel göstergeler de dahil mi?
PM nin koltukları da berbattır. Ağaçta koltuk göremedim ama verince de genelde sebze sandığı kılıklı bir kutu koyarlar kalıba genelde.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul
Sağolasın Waldorf hazretleri, 
Kesinlikle zemin olacak. Deniz üstünde bir iskeleye bağlı vinyet tarzı düşündüm. Çok hafiiiif dalgalı liman içi gibi. 

Resimlere baktığında gövdede de sorun var. Ama çözülebilir. PM nin bu kitlerinde beklentiyi yüksek tutmamak gerekir. Başlangıç kitleri bunlar. 

Paneller için uğraşmayı düşünüyorum. Ama plastik dayanır mı bakacağım. Bir kısmı içe bir kısmı dışa detaylı. Uğraşacağız artık. 

Cockpit için Cults3D den buldum. Bizim Altay basacak ama çok küçük olduğundan (7mm gibi) detaysız olacak. Çizimdeki bazı yerler dolacak yani. 
Gövdeyi kuru kapattım. Kumpasla içten ölçtüm. Koltuk genişliğini verdim. Çizimde oransal küçülüyor. Kalanı işçilik ile olacak. 
Bu ölçekte koltuk taban ve panel olacak. Pedallar boyuttan dolayı iptal edildi.  Baskıya bağlı belki biraz detay çıkar. Kolu basamazsa kendim yaparım.
72 de zaten bir çok markanın detayı yok. Resin ya da PE çalışıyorlar. Bu kitte bunlara girmeyeceğim. Basit bir koltuk panel ile içi boş görünmesin yeterli.
Bul
(7 saat önce)GeneralModel yazdı: ....PM nin bu kitlerinde beklentiyi yüksek tutmamak gerekir. Başlangıç kitleri bunlar. ......

Başlangıç kiti de.... Koltuk, gösterge paneli ve bir levye olur Allah için. Gösterge paneli düz plastik verilip üstüne bir decal atılır. Bu beklenti başlangıç bile değil bence, kanat kadar gerekli bir şey.

Tamam ben üretici değilim. Adamların senelerdir Türkiye gibi bir ekonomik ortamda ayakta durmaya çalıştıklarını biliyorum. Çok büyük çabalar sarf ettiklerinin de farkındayım. Kaç nesildir üretim yapıyorlar (bende gençliğimde bir sürü PM yaptım. PM ler ile büyüdüm) ama bu eksikler çok büyük eksikler bence. 2026 yılında bir modelin koltuğunun olup olmaması, gösterge paneli konuşulmamalı bence. Planda kokpitin rengi belirtilmemiş bile.

başka kitlerinde en azından bir koltuk görmüşlüğüm var.

PM nin plastiği Allah için kaliteliydi. Uzun süredir bakmadığım için halen öyle mi bilmiyorum. Geçmiş zamanda daha iyi markaların yanlışlıkla hafif fazla basıp kırdığım gövdeler oldu. PM de öyle değildi. Plastiği iyi idi. Gevrek değil hafif yumuşak olur. Hamur gibi de değildir. Detay açarken çok üzmez diye tahmin ediyorum.

Şöyle bir mesajıma baktım da biraz fazla gömmüşüm PM yi Big Grin 
Abartmışım biraz.
Bu paraya bu kadar hemşerim Big Grin 
Ama aldığım paketten 

[Resim: mrww1tk.jpg]
bu çıkmasın....

Bak ya yine gömmeye başladım.

Neyse Hiç değilse hatalarını telafi edip yerine ücretsiz olarak parçayı yolluyorlar.

Bul
(8 saat önce)Waldorf yazdı: Elinize sağlık smet bey.

PM dediğin gibi GENELDE detaysız, basit, ucuz kitleri ile bilinir. Deneyimli modelci için genelde saç baş yoldurur. El alıştırması için uygun olacağını düşünüyorum. 

Aslında bakış açısı meselesi. Kendi hesabıma; otomobilciyim ama lego gibi şak şak yerine oturan kitler o kadar zevk vermiyor. Belki de sıfırdan yapımcı olduğumdandır, kit ile güreş tutmak hoşuma gidiyor Smile Uğraşacağım, problem çözeceğim vs... Evet; PM ucuz olduğu için yeni başlayanlara ideal kitler. Ben otomobile başlamak isteyenlere bile önce PM uçak modeli alın ve eliniz plastiğe zımparaya boyaya ucuz yoldan alışsın diye tavsiye veriyorum.
Uçak modelleri de ayrıca nankör modeller. En uğraşılan yerler kokpit ve iniş takımları, ikisi de sergide özellikle bakılmazsa görünmeyen yerler Confused
Korkut hocam sana süper bir Zoukei-mura da versek sen yine üzerinde sıfırdan detaylar ile uğraşırmışsın gibi geliyor Smile

acemilere bende PM tavsiye ediyorum.
Gerçi eski forumda bu konuda tartışmalarımz da vardı. Çok kötü oturmayan kitler acemi modelciyi soğutur, ben yapamıyorum der bıraktırır diye de... ben acemiye PM tavsiye eden taraftandım Smile

Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi