Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/35 | Sturmtiger | Tamiya | Bahadır Saraç
Bugün forumda oldukça aktifim sanırım,
Sırada dün bitirdiğim ve önceki iki modelime kıyasla (Jagdtiger ve Nashorn) daha temiz ve yeni görünümlü bir model ile karşınızdayım. Bu modelin benim açımdan farkı birkaç ilkin bu model üzerinde denenmiş olmasıdır. 
1- Modelde ilk defa Putty ve model yapıştırıcısı karışımıyla bir döküm çelik efekti uygulaması yaptım. Sonuç beni oldukça tatmin etti fakat astarı atınca farkettim ki, yüzeyi bir tık(!) fazla pürüzsüzleştirmişim. Yinede efekt belli oluyor az buçuk.
2- Tamiya Epoxy putty ile kaynak denemesi, bu modelde ana kaynak hatlarında epoxy putty ile kaynak izi çalışması yaptım. C şeklini ise teneke meşrubat kutusundan kesip büktüğüm bir parça ile eski bir fırçayı yapıştırarak elde ettiğim aparatla yaptım. Epoksi putty inanılmaz yapışkanmış ve benim sabır eşiğimi bir miktar yükseltti diyebilirim.
3- Daha önceki tüm çalışmalarımda Vallejo boyaları kullanmaktaydım, hiç lake boyalara giriş yapmamıştım. Dekal sabitleyici olrak Mr. Setter ve Mr. Softer kullanıyordum, bu solüsyonlar akrilik verniği ve boyayı delip geçiyordu ve bunun sonunda dekal solüsyonunun olduğu boya katmanının rengi yüzeyin kalanına göre açık renkte kalıyordu.
Mr. Surfacer 1500'ü bir süredir kullanmaktaydım ve bende ana boyalarıda lake olarak demeye karar verdim. böylece Tamiya'nın lake boyalarını, X-22 parlak verniğini edindim. ardından Mr. Hobby'nin Levelling thinnerini ve mat bir bitiş için Mr. Color GX114 mat verniğini aldım.
4- Daha önce hiçbir modelime figür eklenmemişti lakin, son zamanlarda sosyal medya platformlarında ve takip ettiğim bazı modelcilerde figürleri görünce bende de bir figür merakı uyanmaya başladı. Ağırlıklı olarak 2. Dünya Savaşı Alman tankları yaptığımdan, Tamiya'nın  35354 no'lu Wehrmacht Tank Crew Set'ini aldım. Set içindeki rütbe dekalleri hoşuma gitmedi ve German Panzer Ranks photoetch detay setinide edindim. Yüz boyama içinde bir renk lazım tabi, Ammo Mig'in F-548 Light Skin Tone boyasını aldım. çeşitli platformlara baktım fakat yüz ve ten rengi boyamak için gerekli olan diğer renklerin ve hazır setlerin tükendiğini gördüm, zaten başlangıç için basit bir ten rengi bana yeterdi ve diğer renkleri elimdeki boyalardan karıştırarak yaptım.
Siyah bir astar üzerine Tamiya XF-2 beyaz boyayı üstten figürlere uyguladım, daha sonra yaptığım boya karışımını Vallejo glaze medium ile şeffaflaştırdım, Yaklaşık 8-10 kat boya uyguladım.
Sonuç beni tatmin etti, ardından gölgelendirmeleri yaparken açık renkli gölgelerde figürün renk tonlamalarını gerçekçilikten biraz uzaklaştırıp oyuncağa çevirdğimi farkettim fakat komple boyayı temizleyip sil baştan yapmak zor geldiği için böyle bıraktım. Ardından yüzü boyamaya geçtim ve ilk sonucum tamamen hayal kırıklığı oldu, figürler bir askerden çok palyaçoya benziyordu, bunlarıda düzeltebildiğim kadar düzelttim ve rütbe apoletlerini figürlere ekledim. Tarihi gerçekçilik olarak belkide çok nadir olacak şekilde figürlerden yere çömelmiş olanı bir yüzbaşı, ayakta duranı ise bir astsubay olarak kurguladım. Genelde bu tarz araçlar bir komuta aracı değil ise arç komutanı ya bir astsubay ya da bir teğmen olur.
Modelin boyamasını yaptım, dekaller üzerine ikinci kat verniği geçtim ve çeşitli yağlı boyalardan oluşan dot filterı uyguladım. Aracın yanları önüne kıyasla daha çok kirlenmiş duruyordu bunuda mat verniği uyguladıktan sonra farkettim, aracın arkasına birkaç silah, varil ve sandık ekledim.
5- Bakla palet. Daha önce hep vinil palet yapıyordum ve ilk defa bir bakla palet yaptım. Baklaları birleştirirken dry fit olarak tank üzerinde yaptım. Herşey yerli yerinde çok iyi oturuyordu. Paletleri boyadım, pigmen ve çamur efekti uyguladım ve tanka takarken paletlerin oturmadığı farkettim. Aracın sağ paleti 2-3mm kısaydı ve cer dişlileri kesinlikle oturmuyordu, bir şekilde cer dişlisini oturttum ve aradaki açıklık mesafesini olabildiğince kısalttım.
6- Ak Interactive Ahşap Sandık, bu sandığı 1 ay önce günü birlik gittiğim Selanik'te bir maket mağazasından aldım. Görüntü olarak çok iyi ahşap, boyanabiliyor fakat çok çabuk parçalanıyor, aşırı dikkatli olmak gerek. Kit içindeki ilk sandığı birleştirip heba ettim ve ikinci denemem daha düzgün olduğu için bunu kullanmaya karar verdim.
Tüm bu hata ve aksiliklerin sonunda en iyi model bitmiş modeldir mottosuyla, bu modelide bitirdim ve vitrinde diğer kardeşlerinin arasında verini aldı. Umarım hoşunuza giden bir model olmuştur.

[Resim: H6xdL06.jpeg]

[Resim: GI0dplZ.jpeg]

[Resim: vMNwLVb.jpeg]

[Resim: YdIX0xf.jpeg]
Bahadır SARAÇ | Scalefront
Eline sağlık. Kamuflaj serbest elle yapılmış sanırım. Bu da overspray oluşmasına neden olmuş. Daha keskin sınırlar daha hoş gösterebilirdi. Arkada duran yedek palet parçası çok hızlı paslanır, onun üzerinde pas çalışılsa olurmuş. Bir de kutunun üstündeki iki el bombası tank hareket ettiği an yuvarlanır. Es kaza düşse paletin altına girse aracı hareketsiz bırakabilir. Almanların o şekilde taşımayacağına eminim. Zaten 6 km menzilli havan topuna sahip bir aracı Almanlar yakın çatışmanın yaşanacağı cephe hattına o kadar yaklaştırmazlar muhtemelen. Panzerschrek’le beraber tamamen oradan kalksa bile olabilir. Bunlar dışında eline sağlık. Figür nasıl boyanır bilmiyorum o yüzden onlar hakkında yorum yapamayacağım.
Bul
(04-07-2026, 10:25 AM)Kürşat Kaan Kerimoğlu yazdı: Eline sağlık. Kamuflaj serbest elle yapılmış sanırım. Bu da overspray oluşmasına neden olmuş. Daha keskin sınırlar daha hoş gösterebilirdi. Arkada duran yedek palet parçası çok hızlı paslanır, onun üzerinde pas çalışılsa olurmuş. Bir de kutunun üstündeki iki el bombası tank hareket ettiği an yuvarlanır. Es kaza düşse paletin altına girse aracı hareketsiz bırakabilir. Almanların o şekilde taşımayacağına eminim. Zaten 6 km menzilli havan topuna sahip bir aracı Almanlar yakın çatışmanın yaşanacağı cephe hattına o kadar yaklaştırmazlar muhtemelen. Panzerschrek’le beraber tamamen oradan kalksa bile olabilir. Bunlar dışında eline sağlık. Figür nasıl boyanır bilmiyorum o yüzden onlar hakkında yorum yapamayacağım.

Kürşat hocam değerlendirmeleriniz için teşekkürler.
Kamuflaj el ile serbest olarak yapıldı evet, genelde Alman tanklarında yumuşak geçişler daha yaygın diye biliyorum o yüzden bu şekilde geçişli uyguladım. Palet konusunda evet acemiliğime denk gelmiş. El bombaları ve panzerfaust standartta tank üzerinde taşınmasa da bazen araca eşlik eden piyade bunları tankın üzerine geçici olarak koyabiliyor, bu yüzden ekledim. İleriki çalışmamda bu tarz detay bilgileri aklımda bulunduracağım. 

İlginiz ve yorumlarınız için teşekkürler.
Eline sağlık. Çalışma özetinin aralarında güzel tüyolar, değerlendirilir detaylar var. 

Figür değişik bir kulvar. Siyah astar üstüne beyaz gölge yapıp yalap şalap boyayıp iyi durduran da var, göz beyazına kadar mikroskobik çalışanlar da. İlk defa yaptıysan kusur arama zaten. Bir flesh yıkama daha iyi olurmuş.

Bu büyük tanklar tezgahta nasıl durur bir karşılaştırma için bozuk para veya benzeri bir nesne ile görüntülense çalışmanın heybeti ortaya çıkar. Hakeza MiniAFV lerde 1 TL/Avro bozuk para konuluyor orada detayların inceliği çalışma derinliği görünüyor. 

Şu sandığı merak ettim. Resim paylaşırsan sevinirim.

Tank güzel bitmiş dediğin gibi en iyi model biten modeldir.
GeneralModel
İsmet Güralp 

[Resim: apz5wrh.png]
Bul
(04-07-2026, 10:57 AM)GeneralModel yazdı: Eline sağlık. Çalışma özetinin aralarında güzel tüyolar, değerlendirilir detaylar var. 

Figür değişik bir kulvar. Siyah astar üstüne beyaz gölge yapıp yalap şalap boyayıp iyi durduran da var, göz beyazına kadar mikroskobik çalışanlar da. İlk defa yaptıysan kusur arama zaten. Bir flesh yıkama daha iyi olurmuş.

Bu büyük tanklar tezgahta nasıl durur bir karşılaştırma için bozuk para veya benzeri bir nesne ile görüntülense çalışmanın heybeti ortaya çıkar. Hakeza MiniAFV lerde 1 TL/Avro bozuk para konuluyor orada detayların inceliği çalışma derinliği görünüyor. 

Şu sandığı merak ettim. Resim paylaşırsan sevinirim.

Tank güzel bitmiş dediğin gibi en iyi model biten modeldir.

1Tl fikri cazip geldi, 1/72 ölçekte bunu yapan var, 1/35'te mantıklı dururmu bilmediğim için yapmamıştım ama denemekten zarar gelmez.
Sandığın fotolarını attım aşağıda, işyerinde olduğumdan kendim çekemedim, internetten görsel buldum.

[Resim: YItNGhT.jpeg] şöyle lazer kesim ince bir plakada geliyor ama illa bir kopma ayrılma oluyor plakalarda.

[Resim: JiqmvFx.jpeg]
Dediğin gibi lazer kesim bir set.
Hakkaten çok ince bir ahşap kullanmışlar.
Tırnaklı kesme şekli yüzünden  (___----- ___ ----- ___ ) kenarların birleştirmede belli olur gibi geliyor.  uzun şeritler ile düz yerleri kamufle ediyorlar sanırım.
Zamanında Ahşaptan kendim sandık yapıp kalıbını alıp çoğaltmıştım.

[Resim: fc8gd0j.jpg]  [Resim: h4dakbi.jpg]  [Resim: rule67x.jpg]
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: mf9n0gv.png]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi