Atatürk

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1/25 l 1937 Cord Convertible l Lindberg l Korkut Varol
2010 yılında ödül olarak kazandığım kiti hayata geçireyim dedim.
Kitin parçaları bu kadar. Egzoz borusu verilmemiş, kromajlı borular kaputtan çıkıp çamurluğa girmiş ve sonrası yok. Bir şekilde var edeceğiz artık Smile 

[Resim: Cord01.jpg]

Taban çok sade bırakıldığından, orijinal fotoğraflardan bakarak alt taraftaki desenlerin yerlerini işaretledim.

[Resim: Cord02.jpg]

Plastik şeritlerden presli izleri kesip yapıştırdım, zor olan kısmı çizip 3D yazıcıda basıp yerine yapıştırdım.
[Resim: Cord03.jpg]

Çamurluk çiftlerini yapıştırdım.

[Resim: Cord04.jpg]

Ön yan panelleri yapıştırdım, orijinalde iki parça olan kromajlı egzoz çerçevesine bölme çizgisi yaptım.
[Resim: Cord05.jpg]
Döneminin çok ötesindeki aerodinamik çizgileri ve mühendislik çözümleriyle bir klasik ve  muhteşem bir araç.
Sanatsal hatları nedeniyle otomotiv dünyasında "uçan tabut" (Coffin Nose) takma adıyla da anılırmış.
Otomotiv tarihinde gizlenebilir farların kullanıldığı ilk seri üretim araçlardan biri ama manuel kumandalı.
Çok niş bir model olacak. Hadi hayırlısı.
General Model 
İsmet Güralp
[Resim: JHVdGQS.png]
Bul
(6-October-2026, 21:14)GeneralModel yazdı: Döneminin çok ötesindeki aerodinamik çizgileri ve mühendislik çözümleriyle bir klasik ve  muhteşem bir araç.
Sanatsal hatları nedeniyle otomotiv dünyasında "uçan tabut" (Coffin Nose) takma adıyla da anılırmış.
Otomotiv tarihinde gizlenebilir farların kullanıldığı ilk seri üretim araçlardan biri ama manuel kumandalı.
Çok niş bir model olacak. Hadi hayırlısı.
Farlar ortak bir mekanizma ile birleştirilemediğinden, ön panelin her iki tarafında bağımsız çevirmeli krank kolları ile ayrı ayrı kumanda ediliyor. Spiral çelik tel çamurluk içine girip fardaki sonsuz vida ve sektör dişlisi aracılığı ile farları kaldırıp indiriyor.
1937 yılında Amerika'da sinyaller henüz mecburi olmadığından, araçta sinyal yok. Günümüzdeki bazı sürücülerin yaptığı gibi kol filan sallamak yolunu seçiyorlar Smile
Bu sivil araçlardan zerre anlamam.

Nasıl bir araç olduğun anlamak için internet e baktım Smile 

[Resim: 1937-cord-812-supercharged-sportsman-cabriolet]

[Resim: DSC_2631_edited.jpg]

[Resim: DSC_2634_edited.jpg]

Çok eksantrik bir araçmış. Zamanına göre Futuristik ilginç bir şey. 

Korkut hocada bu projeye dalarsa tam seyirlik güzel bir çalışma olacak demektir. 
Zevkle izleme başladım bile.

Kolay gelsin Korkut hocam.
Yanlışım varsa (ki kesin vardır) düzeltin.

[Resim: 55427765598_8b6949daf7_m.jpg]
Bul
Kit özensizce tasarlanmış. Yapım talimatına bakılınca, parçaların boyandıktan sonra birleştirilmesi söyleniyor ve gerçekten de o şekilde montaj için tasarlanmış bir kit.
Hani parçalar bir Tamiya kalitesinde sorunsuz yerine otursa dikkatli olarak yapmaya çalışılır ama kuru montajda gördüm ki, aralarda boşluklar kalıyor ve bu şekilde yapılırsa rafa model olarak koyulmayı hak etmeyecek bir kit. Gövde de girift olduğundan, yapıştırıp boyadıktan sonra detaylamak ciddi sıkıntılı olacak ama başka yolu da yok. 

Sağ ve sol yarımlar ek yerinden kolayca esnediği için kaptu mastar olarak kulandım ve iç taraftan bez takviyeli japon yapıştırıcı ile birleşmeyi sağlamladım.

[Resim: Cord06.jpg]

Parça uyumsuzluklarına bir örnek. Arası macun ile dolacak.

[Resim: Cord07.jpg]

Yan panellerin içi komik ötesi idi. Kapı kalınlığı sıfır, döşeme kanalları dışa detay. Gerçeğe yaklaştırmak için plastik levhalardan ayrı bir iç kesip hazırladım.

[Resim: Cord08.jpg]

Yaptığım panelin yerinde görüntüsü.

[Resim: Cord09.jpg]

Spiral egzoz boruları tam bir facia idi. Yapım talimatında "önce motor tarafını sok, sonra çamurluk tarafını sok ve yapıştır" diyor! Mümkün değil. Olduğu olabileceği bu. Çamurluktaki delikleri boru girecek kadar genişletmeme rağmen kavisten dolayı yüzeye temas edip kalıyor. Zaten motor tarafında da o gelişle silindir kapağına bağlama şansı yok. Kaputu kapalı yapacağım için iç tarafta ne olduğu önemli değil ama bu boruları kırıp tekrar yapıştırmadan olacak iş değil. İnternette de bir yapılmış model gördüm, o da kırıp yapıştırmış yani kit bariz hatalı.

[Resim: Cord10.jpg]

Çözüm olarak 2 mm çaplı lehim telini kıvırdım, üzerine 0,5 mm lik teli sarıp uçlarından japonla tutturdum ve plastikten daha gerçekçi görünüm oldu.

[Resim: Cord11.jpg]

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi