Hobimaket Forum
1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - Baskı Önizleme

+- Hobimaket Forum (https://www.hobimaket.com)
+-- Forum: SCRATCH BUILD (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Forum: Scratch Build (Biten) (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=66)
+--- Konu Başlığı: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol (/showthread.php?tid=83)

1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - Korkut Varol - 6-April-2026

Ülkemize özgü araçlar kapsamında 1960- 70 lerde kullanılan toplum polisi taşıma kamyonunu yapmak istedim.
Bu projede önemli olan sorun; dökümantasyonun çok az olması ve artık ortalıkta dolaşan bir örneğin bulunmaması idi. Bu durumda, başvuru kaynakları olarak fotoğraflar ve bulabileceğim tek tük belgeler kalıyordu. Keb için bir örnek buldum ve üzerinden ölçü aldım, bu genel tasarımı epey kolaylaştırdı.
Bu araç 406 tipi, çok bilinen 600'den daha hafif, jantları tek parçalı olan tip. Parçalarını 3D yazıcı ile bastım. Üstyapının şasiye bağlantısında diecast modeller gibi vidalar kullandım. Sebebi, fazla narin model, yapıştırırken filan sorun olursa kırmadan geri sökebileyim diye.
Niye 1/43? Basit, rafta yer kaplama sorunsalı Smile 
Yapım hikayesi için: https://korkutvarol.com/WITH_STORY/Scratchbuilt/Polis-kamyonu/Polis01-tr.html

[Resim: Polis17.jpg]

[Resim: Polis18.jpg]

[Resim: Polis19.jpg]

[Resim: Polis21.jpg]

[Resim: Polis23.jpg]

[Resim: Polis29.jpg]

[Resim: Polis26.jpg]

[Resim: Polis31.jpg]

[Resim: Polis32.jpg]

RE: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - GeneralModel - 7-April-2026

Korkut hocam her çalışman çok güzel. Hem nostaljisi hem emeği, hem modelcilik adına dokunuşlar. Valla bravo...

RE: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - Waldorf - 7-April-2026

Bak ilginç bir araç yine.
Eline koluna sağlık Korkut hocam.
Valla bayaaaa da yaşlı biriyim ama Bu neydi "Toplum Polisi Kamyonu" ilk defa görüyorum.

[Resim: qmxl9g8.png]

Yapım aşamaları yine beni benden aldı. (Polis aracı olması ile ilgili bu konuda espiri yapmıyayım yoksa hakkaten alırlar Big Grin Big Grin )

Basit çözümlerle sorunları çözmen de cabası. İyi bir yol gösterici olmuyor.

sadece ön camın solundaki dikmesinde sıkıntı var. Zımpara kaymış sanki...

Ama sanırım Artık filament değil de reçine baskıya geçmen gerekiyor muş gibi geldi. Filamet katmanları bu modelde (altı gibi) bazı yerlerde kendini belli ediyor.

Onun dışında çok güzel olmuş. 

Eline koluna sağlık demiş miydim? Demişim... neyse yine diyeyim. Eline koluna sağlık Korkut hocam Big Grin

RE: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - Korkut Varol - 7-April-2026

(7-April-2026, 09:23)Waldorf yazdı: Bak ilginç bir araç yine.
Valla bayaaaa da yaşlı biriyim ama Bu neydi "Toplum Polisi Kamyonu" ilk defa görüyorum.

[Resim: qmxl9g8.png]

Yapım aşamaları yine beni benden aldı. (Polis aracı olması ile ilgili bu konuda espiri yapmıyayım yoksa hakkaten alırlar Big Grin Big Grin )

Ama sanırım Artık filament değil de reçine baskıya geçmen gerekiyor muş gibi geldi. Filamet katmanları bu modelde (altı gibi) bazı yerlerde kendini belli ediyor.

Eline koluna sağlık demiş miydim? Demişim... neyse yine diyeyim. Eline koluna sağlık Korkut hocam Big Grin
Teşekkürler Smile 
1/43 olunca zımpara-parmak-yüzey arasında ciddi yer ihtilafları oluyor Big Grin
Alt tarafta detay vermediğim için zımpara bile yapmadım.
Reçineli yazıcı konusunda aklım sizinle beraber ama cebim ayrı telden çalıyor Smile

RE: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - GeneralModel - 7-April-2026

(7-April-2026, 11:24)Korkut Varol yazdı:
(7-April-2026, 09:23)Waldorf yazdı: Bak ilginç bir araç yine.

Teşekkürler Smile 
1/43 olunca zımpara-parmak-yüzey arasında ciddi yer ihtilafları oluyor Big Grin
Alt tarafta detay vermediğim için zımpara bile yapmadım.
Reçineli yazıcı konusunda aklım sizinle beraber ama cebim ayrı telden çalıyor Smile

Korkut Hocam sen bu @Waldorf zararlısına uyma sakın. Beni de manuple ediyor. Yok çim ekme makinesi lazım sana, yok köpük kesme çok işine yarar, hadi onları DIY dan falan ürettik de yazıcı bambaşka. Hele reçine yazıcı evin içinde yapılası değil. Koku zehir başka bir boyut. Ben bir arkadaş buldum fason yaptırıyorum.

RE: 1/43 l Toplum Polisi Kamyonu l Scratch Build l Korkut Varol - Waldorf - 7-April-2026

@GeneralModel Seni manuple etmek istememim nedeni etinden tüyünden yününden faydalanmak....
Benim Fason arkadaşım da sen olacaksın bu durumda Big Grin 

Malesef cepteki boşluk isteklerimize hep engel oluyor.