Hobimaket Forum
Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü - Baskı Önizleme

+- Hobimaket Forum (https://www.hobimaket.com)
+-- Forum: DİĞER (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Forum: Bilgi Kütüphanesi ve Tüyolar (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Konu Başlığı: Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü (/showthread.php?tid=62)

Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü - Waldorf - 04-02-2026

Merhaba,

Eski forumumuzda bu konuda güzel paylaşımlar vardı ama herşeyi arşivleyen ben bunu arşivlememişim. Şimdide @GeneralModel zaralısı bana çim aplikatörü yazısı yayınlama görevi verdi.

Öncelikle şimdilik kolaya kaçıp bunun YouTube videosunu paylaşacağım.

Yapımı basit bir yardımcı araç.

Statik Çim Ekme Aracının ne olduğunu bilmeyen daha acemi arkadaşlar için.

Statik çim ekme cihazı, özellikle maketçilik ve diorama sanatıyla uğraşanlar için "gerçekçilik" ile "oyuncak görünümü" arasındaki o ince çizgiyi belirleyen araçtır. Profesyonel cihazlar oldukça maliyetli olabildiği için, bir sinek raketiyle kendi cihazını yapmak hem bütçe dostu hem de oldukça tatmin edici bir projedir.

Neden Statik Çim Cihazı Lazım?
Eğer maketinizin üzerine elinizle çim serperseniz, o çimler yerçekimine yenik düşüp yatay bir şekilde yapışır. Bu da doğal bir çim görüntüsünden ziyade, yere dökülmüş yeşil toz gibi durur. Statik çim cihazı, oluşturduğu yüksek voltajlı statik elektrik alanı sayesinde çim lifleri yapıştırıcıya dik bir şekilde "dikilerek" tıpkı doğadaki gibi canlı ve hacimli bir görüntü oluşturur.

Gerekli Malzemeler
  • Elektronik sinek raketi (Devresi çalışan herhangi bir model).
  • Metal mutfak süzgeci (İnce gözenekli).
  • Ekstra kablo ve bir adet krokodil klips.
  • Havya ve lehim.
  • Yalıtkan bir kap veya gövde (Genelde raketin kendi sapı kullanılır).

Adım Adım Yapılışı (Yukarıdaki videoda var)

Raketi Açın: Raketin dış plastik muhafazasını sökerek içindeki devre kartına ve tellere ulaşın. Genellikle çıkışta üç tel olur (ikisi dış katman, biri orta katman için).
   Kabloları Belirleyin: Çıkış katmanına giden yüksek voltaj kablolarından birini metal süzgece lehimleyin. Diğer kabloyu ise raketin dışına uzatıp ucuna krokodil klipsi takın.
  Montaj: Süzgeci, raketin sapına (yalıtkan bir bölgeye) sabitleyin. Devre kartını ve pilleri korunaklı bir şekilde içine yerleştirin.

Nasıl Kullanılır?
  • Çim ekilecek bölgeye sulandırılmış beyaz tutkal sürün.
  • Krokodil klipsi, tutkallı bölgenin bir köşesine batırdığınız küçük bir çiviye veya iğneye tutturun. Bu, statik alanın oluşmasını sağlar.
  • Süzgecin içine statik çimleri doldurun. Cihazın düğmesine basılı tutarak süzgeci yüzeyin 2-5 cm üzerinde hafifçe sallayın.
  • Yine de yatık duran çimleri kaldırmak için metal süzgeci yüzeyde şöyle bir gezdirin.
  • Liflerin süzgeçten fırlayıp mıknatıs gibi yere dikildiğini göreceksiniz. 
  • İşlem bitince fazla çimleri zemini yatırarak dökün, Sonra elektrik süpürgesiyle (önüne bir çorap takarak geri kazanabilirsiniz) çekebilir yada elinizle toparlayıp tekrar kullanabilirsiniz.

Küçük bir uyarı: Bu cihaz düşük akımlı olsa da yüksek voltaj üretir. Çalışırken süzgece veya klipse dokunmak "can yakıcı" bir dürtme yapabilir.

RE: Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü - Waldorf - 04-02-2026

Bir mesajda Sadece 1 video paylaşılabiliniyor muş...

RE: Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü - GeneralModel - 04-02-2026

Paylaşım için teşekkürler @Waldorf birader…

RE: Sinek Raketinden Statik Çim Aplikatörü - Eren Erdoğan - 04-02-2026

Ben de bu tarz bir el yapımı ürünü kullanıyorum ama ''mm'' yükseldiğinde verim düşüyor.
Bu konuyla ilgili forumda bir paylaşım daha vardı. Kim yapmıştı tam hatırlayamıyorum fakat piyasada satılan yüksek rakamlı statik çim ekme makinelerine eş değer bir formatta ürün yapılıyordu. Hatta o paylaşıma göre tüm ekipmanı da almıştım. ( 12V Negatif iyon jeneratörü modülü kullanılıyordu. )

Alanlardan bir tanesini Baky abi idi...
Zaten konu oradan açıldı. Baki abinin çim ekicisi arıza yapmış.

O kime yaptımıştı bende hatırlayamadım.

Ben zamanında büyük cins bir set almıştım. El yapımı çim ekicim yenisi gelince pabucu dama atıldı. duvarda öyle duruyor Smile

[Resim: s-l1600.webp?v=1771352871&width=533]