Hobimaket Forum
Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Baskı Önizleme

+- Hobimaket Forum (https://www.hobimaket.com)
+-- Forum: GENEL (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Forum: Teknikler (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Konu Başlığı: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma (/showthread.php?tid=188)

Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Korkut Varol - 23-September-2026

Bir diecast model üstünde deneme yaptım.
Hobi boyası + antifrizli cam suyu + 0,50 mm nozul
Karışım oranı boyanın yoğunluğuna göre değişiyor, boya cidara değdirilince tutunmayıp aşağı akacak kıvama kadar inceltilecek.
1,5 bar civarı basınç, astardan sonra ilk 5 kat filan tutunması için tozlama şeklinde, sonraki 4-5 kat biraz daha ıslak atış.
Şeffaf vernik (elimde Motip kutu sprey vardı) + 2000 zımpara + pasta sonucu böyle oldu.
Boyalar pahalı ??

[Resim: Mor%20boya.jpg]

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Waldorf - 24-September-2026

Paylaşım için teşekkürler Korkut Hocam.

Boya gibi her şeyin aşırı pahalı olduğu bu zamanda nereden kıssak o kadar iyi.

Bir kaç defa ab ile bende bu kırtasiye işi akrilik boyaları kullandım. Forum kapanmadan önce yazdıklarımı hatırlıyorum da...

O zaman bu UCUZ akrilik boyalara güvenilmemesi gerektiğini, stabil olmadıklarını söylüyordum. Markaya göre kıvam renk tonu vs değişiyor derdim. Hatta aynı markanın paketinden bile farklı sonuçlara ulaşılabilineceğinden çok güvenilmemesini söylerdim. Maketlerde kullanılan kamuflaj renklerinin özel olduğunu ve Maket yaparken doğru rengin bulunmasının deneyiminiz yoksa çok zor olduğunu bu yüzden çok tavsiye etmediğini söylerdim.

Ama zemindir, binadır, ağaç vs de sorunsuzca kullanabileceklerini söylerdim...

Ne değişti. Teknik olarak çok fazla şey değişmedi. Teknik olarak halen aynı handikaplar devam ediyor.

Ne değişti peki de bende Bu boyaları deneyin demeye başladım... Tabi ki maliyet. Çooook ama çok fark ediyor. Geçen bende bir kaç tane ucuz tabir edilen kırtasiye işi  boyalardan aldım.

Ama antifirizli cam suyu yerine normal içme suyu (şişeden) denedim. Zamanında akü suyu yada  Distile Su kullanıyordum.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Izzetius - 24-September-2026

Araç kaportalarında "Don Yost methodu" diye bir method gördüm. Hatta direk tek katta işi bitiriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=lCKZ_fo4eW0&t=141s
Bunu denemek istiyorum fakat elimde hiç enamel boya yok. Bakalım uygun bir enamel boya bulup test olarak deneyecem.Bu arada artık tampon v.s parçalarında muhtelif hırdavat sprey boyalarını denedim. Çok verimli sonuç alamadım. Ya agresif geldi. Ya da biçimsiz kürlendi. Gerçi 3-4 kat v.s çok kasmadan 1-2 katta boyadim.Tekrar bir hassas deneyeceğim. Akçalı denedim ben. Motip bulursam onu da deneyeceğim. Alt takim,iç aksam v.s,motor katir bunlarda en azından spreyden sıkıp geçiyorum. Ama kaportaya çözüm bulmak lazım. Olmazsa elimde bir dummy araç var. Boyasını söküp tamamen hırdavat sprey ve hırdavay vernikle bir test edeyim.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Korkut Varol - 24-September-2026

(Dün, 08:52)Waldorf yazdı: Paylaşım için teşekkürler Korkut Hocam.

Boya gibi her şeyin aşırı pahalı olduğu bu zamanda nereden kıssak o kadar iyi.

Bir kaç defa ab ile bende bu kırtasiye işi akrilik boyaları kullandım. Forum kapanmadan önce yazdıklarımı hatırlıyorum da...

O zaman bu UCUZ akrilik boyalara güvenilmemesi gerektiğini, stabil olmadıklarını söylüyordum. Markaya göre kıvam renk tonu vs değişiyor derdim. Hatta aynı markanın paketinden bile farklı sonuçlara ulaşılabilineceğinden çok güvenilmemesini söylerdim. Maketlerde kullanılan kamuflaj renklerinin özel olduğunu ve Maket yaparken doğru rengin bulunmasının deneyiminiz yoksa çok zor olduğunu bu yüzden çok tavsiye etmediğini söylerdim.

Ama zemindir, binadır, ağaç vs de sorunsuzca kullanabileceklerini söylerdim...

Ne değişti. Teknik olarak çok fazla şey değişmedi. Teknik olarak halen aynı handikaplar devam ediyor.

Ne değişti peki de bende Bu boyaları deneyin demeye başladım... Tabi ki maliyet. Çooook ama çok fark ediyor. Geçen bende bir kaç tane ucuz tabir edilen kırtasiye işi  boyalardan aldım.

Ama antifirizli cam suyu yerine normal içme suyu (şişeden) denedim. Zamanında akü suyu yada  Distile Su kullanıyordum.

Konu askeri araçlar olunca boya konusunda insanın eli ayağı bağlanıyor tabii, ama sivilde çok daha rahat hareket etme şansı var. Ben normal su ile de denemiştim ama antifrizli sudaki glikol, kıvamı birazcık artırdığı için tutunmayı kolaylaştırıyor. Su kullanılınca kıvam artırmak istenirse mecburen boya daha fazla koyuluyor ki, bu da artan partikül ile kıvamın artması demek. Airbrush için fazla partikül istemiyoruz, o yüzden sıvı bir kıvam artırıcı işi daha kolaylaştırıyor. Bu benim yaptığım bir sentez, hatalı da olabilirim ama denediğim bu.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Waldorf - 24-September-2026

(Dün, 10:23)Korkut Varol yazdı: .......................Ben normal su ile de denemiştim ama antifrizli sudaki glikol, kıvamı birazcık artırdığı için tutunmayı kolaylaştırıyor. Su kullanılınca kıvam artırmak istenirse mecburen boya daha fazla koyuluyor ki, bu da artan partikül ile kıvamın artması demek. Airbrush için fazla partikül istemiyoruz, o yüzden sıvı bir kıvam artırıcı işi daha kolaylaştırıyor. Bu benim yaptığım bir sentez, hatalı da olabilirim ama denediğim bu.

Tecrübe her zaman en önemli kriterdir. Daha sonra Akrilik boya deneyeceksem antifirizli cam suyunu deneyeceğim.
Yalnız bu antifirizli cam suları genelde renklendirilmiş oluyor. Bu renk boyanın tonunu etkilemiyor mu? Sen herhalde renkli kullanmıyorsundur.

(Dün, 10:19)Izzetius yazdı: Araç kaportalarında "Don Yost methodu" diye bir method gördüm. Hatta direk tek katta işi bitiriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=lCKZ_fo4eW0&t=141s
Bunu denemek istiyorum fakat elimde hiç enamel boya yok. Bakalım uygun bir enamel boya bulup test olarak deneyecem.Bu arada artık tampon v.s parçalarında muhtelif hırdavat sprey boyalarını denedim. Çok verimli sonuç alamadım. Ya agresif geldi. Ya da biçimsiz kürlendi. Gerçi 3-4 kat v.s çok kasmadan 1-2 katta boyadim.Tekrar bir hassas deneyeceğim. Akçalı denedim ben. Motip bulursam onu da deneyeceğim. Alt takim,iç aksam v.s,motor katir bunlarda en azından spreyden sıkıp geçiyorum. Ama kaportaya çözüm bulmak lazım. Olmazsa elimde bir dummy araç var. Boyasını söküp tamamen hırdavat sprey ve hırdavay vernikle bir test edeyim.

Burada amaç fiyatı azaltmak. Basit sağda solda ucuza bulunan malzemeleri kullanmak. Yoksa enamel çok daha iyi bir tercih olur. Hatta oto boyacısından uygun renk yaptırıp onu spreye doldurmak da güzel bir çözüm.

Akçalı en kötü boyalardan biridir. 
Boyayı spreyden bir kaba sıkıp onu AB ile atmak da kontrollü bir boyama için çözüm olabilir.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Korkut Varol - 24-September-2026

(Dün, 10:54)Waldorf yazdı:
(Dün, 10:23)Korkut Varol yazdı: .......................Ben normal su ile de denemiştim ama antifrizli sudaki glikol, kıvamı birazcık artırdığı için tutunmayı kolaylaştırıyor. Su kullanılınca kıvam artırmak istenirse mecburen boya daha fazla koyuluyor ki, bu da artan partikül ile kıvamın artması demek. Airbrush için fazla partikül istemiyoruz, o yüzden sıvı bir kıvam artırıcı işi daha kolaylaştırıyor. Bu benim yaptığım bir sentez, hatalı da olabilirim ama denediğim bu.

Tecrübe her zaman en önemli kriterdir. Daha sonra Akrilik boya deneyeceksem antifirizli cam suyunu deneyeceğim.
Yalnız bu antifirizli cam suları genelde renklendirilmiş oluyor. Bu renk boyanın tonunu etkilemiyor mu? Sen herhalde renkli kullanmıyorsundur.

Mavi renkli antifrizli su kullandım, beyazda denemek lazım. Çok etkili olacağını sanmıyorum ama deneyince haber ederim.

Diğer sprey kutudan boya alma konusu; onu çok sık yapıyorum. Plastik bir bardağa boyayı sıkıyorum, oradan airbrusha döküyorum. Bunu yaparken eldiven şart yoksa parmaklar geri tepen buluttan boya oluyor.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Izzetius - 24-September-2026

İşte 14ml enamel boya 100 tl civarı. Method üstüne vernik bile gerekmediğini iddia ediyor. 14ml 2-3 kaporta boyasa. Tiner olarak da normal boyacı sentetik tineri kullanılabilir diyor.O sartlarda gayet makul bir fiyat ortaya çıkıyor. Bir TS sprey 2 kaporta boyuyor. 500 Civarı. Kaporta başı 200-250 tl maliyet çıkıyor.
Ben ekonominin yanında uygulanabilirlik kolaylığı da arıyorum. O yüzden direk spreyden basıp geçiyorum ince ince. Akçalı benim graffiti zamanlarında bundan 20 sene önce çok güzeldi. Bozmuş demek. Hiç umduğumu bulamadım.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - mehmetercanli - 24-September-2026

İlk bu cadence boyalarla başladım (3 ay önce) figür boyamıştım. bana çok yoğun geldi. Arıtılmış su ile incettim (şişe suyu değil ) küçücük şişe ama baya bereketli. akrilik olduğu için inceltme,temizlik vs suyla olması acayip avantajlı.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - Izzetius - 25-September-2026

Dün 400ml oto boyası bastırdım. İçine 150gr kadar sanırım boya giriyor. Astarsız bir yüzeyde test yaptım. Soyuluyor.
Daha sonra test aracım var bir tane. Rx-7 3-4 kere boya söküp tekrar boyadığım. Onu boyadım. Sabah yeterince kürlendiğini düşününce TS-13 vernik attım. Simdilik sonuclar olumlu. Aksam polisaj sonrasi belli olur. 400ML 400 TLye satiliyor. Degisik bir boya kodu sistemi var. Bir dünya kaporta boyar 400ML. Bakalım sonuca göre peynir ekmek renklerden 4-5 tane hazirlatip, Tamiya TS spreyleri özel projelere saklayacagim.
Resim eklemeyi bilsem resim de ekleyecegim ama telefondan aktarip,forumda paylasmak icin biraz ugrasmak gerekiyor sanirim.

RE: Akrilik hobi boyasını airbrushta kullanma - mehmetercanli - 25-September-2026

(Bugün, 10:48)Izzetius yazdı: Dün 400ml oto boyası bastırdım. İçine 150gr kadar sanırım boya giriyor. Astarsız bir yüzeyde test yaptım. Soyuluyor.
Daha sonra test aracım var bir tane. Rx-7 3-4 kere boya söküp tekrar boyadığım. Onu boyadım. Sabah yeterince kürlendiğini düşününce TS-13 vernik attım. Simdilik sonuclar olumlu. Aksam polisaj sonrasi belli olur. 400ML 400 TLye satiliyor. Degisik bir boya kodu sistemi var. Bir dünya kaporta boyar 400ML. Bakalım sonuca göre peynir ekmek renklerden 4-5 tane hazirlatip, Tamiya TS spreyleri özel projelere saklayacagim.
Resim eklemeyi bilsem resim de ekleyecegim ama telefondan aktarip,forumda paylasmak icin biraz ugrasmak gerekiyor sanirim.

TS13 verniği iktisatlı kullanın hocam, aman Türkiyede şu an stokları -0-  Smile